Un Dracula pe placul românilor şi geamănul lui malefic

Un Dracula pe placul românilor şi geamănul lui malefic

Potrivit publicaţiei "The Guardian", românii au un cui împotriva contelui descris de Bram Stoker în romanul său din 1897.

Jurnalista Tanya Gold ("The Guardian") a pornit în căutarea lui Dracula. A constatat că românilor le displace contele Dracula, acela care îl invită pe Jonathan Harker să îl viziteze în castelul său din Transilvania în romanul lui Bram Stoker, care poate fi interpretat ca axându-se asupra unui client care vrea să îşi mănînce avocatul.

Celălalt Dracula este Vlad al III-lea, domnitorul Valahiei, un erou naţional al românilor, care a luptat împotriva turcilor şi a redus rata criminalităţii, în principal hrănind capre cu carnea oamenilor şi înfigându-i în ţepe. Tatăl său, Vlad al II-lea, purta Ordinul Dragonului ("Dracul"), aşa că Vlad era fiul dragonului sau Dracula. Uneori trăgea în ţeapă 20.000 de oameni înainte de prânz. Pe acest Dracula, românii îl adoră, e de părere Gold.

Înapoi la Bran Aşa că România îl vinde pe Dracula fără nici o tragere de inimă. Campania actuală de atragere a turiştilor îl ignoră cu totul, preferând să invoce munţii Carpaţi. Ziaristei Tanya Gold i se pare că un astfel de demers e dement deoarece Dracula este un brand erotic internaţional, adorat de femeile care îşi doresc în secret să întreţină relaţii sexuale cu aristocraţi. Aşa că a venit în România înainte de Halloween pentru a-i găsi pe ambii Dracula.

După Bucureşti, care arată "de parcă ar fi fost mâncat de Paris, apoi scuipat de Croydon",  prima oprire a fost la Bran, la castelul lui Dracula, care îi aparţine de fapt Reginei Maria. Pe dinăuntru, arată de parcă o englezoaică l-ar fi cumpărat şi l-ar fi atacat cu toată forţa decoraţiunilor interioare de la Laura Ashley. Aşa că Gold cere să fie dusă la adevăratul loc de naştere a lui Dracula. Traversează Carpaţii, şi ajunge la Sighişoara, la un deal acoperit de cimitire. E plin de câini vagabonţi, iar ghidul îi prezintă jurnalistei ca fiind "vârcolaci", dar ziarista nu crede în câini paranormali.

Casa în care s-a născut Dracula e acum un restaurant echipat cu un tablou în care Dracula arată ca un chelter italian supărat. Primăria plăteşte doi inşi în costume medievale pentru a urmări turiştii în timp ce bat la tobă. Târgovişte e următoarea oprire din traseul ziaristei. Acolo a crescut Dracula înainte să fie trimis la curtea otomană, unde a învăţat să fie malefic, explică jurnalista, neuitând să menţioneze rasismul unei astfel de interpretări. Din ruine nu vede un perete de cărămidă. Ghidul îi semnalează din nou un pseudo-vârcolac.

"Porcul e o legumă" La Târgovişte a fost ucis tatăl lui Dracula şi tot acolo acesta şi-a pus la punct răzbunarea. A invitat ucigaşii la cină, i-a obligat să meargă 100 de mile până la Poenari şi să construiască o fortăreaţă. Acesta e adevăratul castel al lui Dracula, dar nimeni nu-l vizitează pentru că şoselele din România, ca şi vampirii, ţin de domeniul miturilor. Dar ruinele de la Poenari chiar îi amintesc lui Gold de proza lui Bram Stoker. Copii veniţi cu şcoala nu vor să urce cele 1500 de trepte pentru că fiecare tocmai a consumat o jumătate de porc la prânz (jurnalista menţionează proverbul românesc "Porcul e o legumă"). Ea urcă toate treptele şi constată că la Poenari există "ruine de ruine".

Pe drum către hotelul a cărui temă e Dracula, jurnalista britanică întâlneşte un enorm crucifix de neon. "România a inventat crucifixul de neon. El se află peste tot, chiar şi la semafoare", observă ziarista. Managerul hotelului îi explică că tema stabilimentului este Dracula din cartea lui Stoker, nu personajul istoric. O duce într-o cameră în care se află un sicriu, îl deschide şi din el sare un om ("poate chiar bucătarul") care o ia la fugă zbierând. "Credeam că Dracula fugea către tine, cu un rânjet pe faţă, nu de tine, urlând. Poate că nu mănâncă evrei", comentează jurnalista.

La Snagov, unde Dracula a fost zice-se îngropat, după ce a fost decapitat şi înlocuit de fratele său, Radu cel Frumos, despre care se spune că s-ar fi culcat cu sultanul, Gold contemplă cât de mult seamănă această etapă din viaţa lui cu serialul "Dinastia". Preotul îi explică că Dracula nu a fost vampir.

La Clubul Contele Dracula din Bucureşti, este muşcată de un actor care îl interpretează pe Dracula şi mulţumeşte, "deoarece sunt englezoaică". Apoi sunt muşcaţi ceilalţi clienţi şi ziaristei i se pare că urmăreşte o prostituată îmbătrânită la treabă. Actorul îi spune că Dracula îl speria pentru că simţea că spiritul lui îl posedă. Acesta e un Dracula lipsit de vigoare, sub papucul capitalismului - nu geamănul neînfricatului Ţepeş, ci nemesisul său, conchide Tanya Gold. 

Ne puteți urmări și pe Google News