Evenimentul Zilei > Actualitate > Consilier local, acuzat de ilegalităţi
Consilier local, acuzat de ilegalităţi

Consilier local, acuzat de ilegalităţi

Un consilier local din localitatea Berbeşti, judeţul Vâlcea, văr cu primarul, a închis una dintre intrările unui bloc din centrul oraşului. Gestul acestuia i-a scandalizat pe locatari, care nu mai pot folosi intrarea din spatele blocului, neavând astfel acces nici la magazia unde este depozitat cărbune.

Scandalul între consilier şi locatarii blocului A33 a început după ce alesul local s-a mutat din blocul respectiv şi şi-a construit o casă cu doua etaje în vecinătatea acestuia. Consilierul local Petre Glomnicu este proprietar cu acte în regulă pe terenul care se intinde până lângă bloc.

Titlul de proprietate care a stat la baza actului de vâzare-cumpărare a fost eliberat de vărul său, fostulul primar Aurel Ştefan, iar măsuratorile cadastrale au fost facute chiar de consilierul local, el fiind singurul inginer topograf din zonă. "El a măsurat terenul, ştia exact ce cumpără. Dar vinovat nu este el, ci primarul care i-a dat tilul de proprietate", susţine actualul primar, Vintilă Chelcea.

A folosit utilajele primăriei

În urmă cu două luni, Petre Glomnicu a obtinut avizele necesare de la vărul său, primarul localităţii pentru a-şi închide proprietatea. Pentru a face loc gardului din beton a demolat abuziv scara de la balconul unuia dintre locatarii de la parter folosindu-se de utilajele primăriei.

"Când am construit scara balconului, Glomnicu mi-a dat acceptul verbal, atunci eram prieteni buni. După ce ne-am certat a vrut să se răzbune. A venit cu oamenii de la primăria condusă de vărul său când nu eram acasă şi mi-a demolat abuziv scara. Putea să mă lase să o demolez singur, să îmi recuperez materialele. Dar a vrut să se răzbune cu orice preţ", mai spune Emanoil Hermin Iancu

Edilul şef Vintila Chelcea susţine că utilajele au fost luate fără acordul său, însă nici nu i-a aplicat vreo sanctiune angajatului indisciplinat. "I-am tras o ceartă zdravană. Ce să-i fac, să-l dau afară că un consilier local l-a luat să-l ajute la treburi în curte? Văru-meu a greşit, nu amărâtul ăla de pe utilaj", este de părere edilul şef .

"În caz de incendiu ce fac pompierii, zboară ca să stingă focul? Când a construit l-am întrebat de ce s-a băgat cu fundaţia atât de aproape de bloc? A spus că este pământul lui si face ce vrea, este consilier local şi asta îl ajută să îşi rezolve eventualele probleme. Trebuia să vina cu gardul până la 1,9 m şi el a construit până lângă bloc ca să îşi bată joc de noi", susţine localnicul Emanoil Hermin Iancu.

Anchetă a poliţiei

Gardul a fost ridicat în baza autorizaţiei de construire eliberată de Primaria Berbeşti pe 28 iulie 2010. Prin certificatul de urbansim primăria i-a impus să nu construiască la o distanţă mai mică de 1,9 m. Însă consilierul nu a tinut cont de recomandări şi a construit gardul la 60 de cm blocând astfel intrarea în scara blocului. "Nu mă intereseză ce spun locatarii şi primarul, eu am construit la 60 de cm cum spune legea", afirmă consilierul local Petre Glomnicu.

Invocând gradul de rudenie, primarul a refuzat să se implice în rezolvarea situaţiei destul de tensionate dintre consilier şi locatari şi a cerut sprijinul inspectorilor de la Inspectia de Stat în Constructii. "Nu am ce să-i fac, am încercat să stau de vorbă cu el, i-am cerut să se înţeleagă cu oamenii, dar nu m-a ascultat. Mi-e şi văr, este şi consilier, nu vreau să dau eu soluţii. Am chemat specialiştii. Mai mult de atâta nu am ce face. El a greşit că nu a respectat certificatul de urbanism", spune Chelcea

"Autorizaţia de construire este în regulă, Glomnicu nu a încălcat nicio lege. Vinovat este primarul care a eliberat titlul de proprietate pentru că nu a ţinut cont de faptul că în jurul blocului, construit în 1986, trebuia lăsată cale de acces care să rămână în domeniul public. Acum situaţia mai poate fi rezolvată doar în instanţă", susţine Ion Tudor, şeful la Inspectiei de Stat în Construcţii Vâlcea.
Cazul a ajuns şi în atentia politiei, consilierul local este cercetat pentru distrugere şi dacă va fi găsit vinovat riscă până la trei ani de inchisoare. La rândul său, Emanoil Hermin Iancu, locatarul care a construit ilegal pe terenul consilierului este acuzat de perturbarea proprietăţii şi ameninţare şi riscă până la cinci ani de închisoare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: