Editura Evenimentul si Capital

Un apel de suflet: memorialul dedicat Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România

Florian Bichir
Autor: | | 9 Comentarii | 1538 Vizualizari

De obicei nu răspund la apeluri, dar de data aceasta fiind vorba de fraţii noştrii basarabeni reproduc un mail pe care l-am primit. Sper să fie de un real folos!

Mult stimate Domnule Florian Bichir,

Iniţiativa de a ridica un complex memorial dedicat Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă , România care a început la Bălţi în data de 3 martie 1918 aparţine Societăţii Scriitorilor Români din Basarabia şi ziarului BASARABIA LITERARĂ.. Complexul memorial va constitui din Biserica Unirii Neamului Sfântul Mihail arhanghelul, o biserică de lemn maramureşeană, şi un muzeu dedicat evenimentului care s-a produs la 3 martie 1918 în oraşul Bălţi, când Consiliul judeţean Bălţi (Zemstva)., preşedinte al adunării Zemstvei, Costache Leancă, a hotărât în numele ţinutului Bălţi UNIREA cu scumpa noastră Ţară-Mamă: România, voind să împărţească cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.

Această hotărâre nestrămutată şi sfântă au rugat să fie trimisă fără întârziere Sfatului Ţării din Chişinău, pentru ca acesta, ascultând glasul lor, să hotărască în grabă în numele întregii ţări: sfânta, mântuitoarea, mult dorita şi veşnica Unire cu ţara noastră mamă, România, în care îşi pun nădejdea, căci ca bună mamă ea va garanta frăţie deplină şi drepturile căpătate de norod prin revoluţia din 1917. Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, la 3 martie 1918, în favoarea UNIRII Basarabiei cu România. Ulterior, la 27 martie a aceluiaşi an, Basarabia s-a reunit oficial cu Ţara-mamă.

Societatea Scriitorilor Români din Basarabia dispune déjà de un teren şi o casă pentru muzeu pe str. Constantin Stere 44 din or. Bălţi, dar pentru ca complexul memorial să fie realizat societatea are nevoie de o biserică maramureşeană, despre care Lucian Blaga scria că este printre cele mai preţioase şi mai fără de rezervă admirate produse ale geniului nostru popular românesc. Considerate ca o realizare specifică, bisericile romaneşti fac parte din marea familie a arhitecturii de lemn europene.

Importanţa realizării proiectului Biserica Unirii Neamului Sfântul Mihail arhanghelul şi a muzeului e atât de mare pentru promovarea unităţii neamului românesc în Basarabia, încât sperăm să găsim înţelegere şi susţinere din partea Dumneavooastră, aţi putea să ne recomandaţi şi să trimiteţi scrisoarea noastră la mai multe mitropolii, arhiepiscopii, episcopii din ţară sau de peste hotare care ar putea să ne ajute la realizarea acestui proiect arhiimportant.. Aţi putea propune o soluţie care ne-ar fi de mare folos. Aţi putea plasa o informaţie la B 1TV. Am toată încrederea în Dumneavoastră pentru că la 1 aprilie 2011 aţi publicat în Libertatea.ro articolul « Certificatul de român » care m-a bucurat enorm atunci când aţi scris : « În locul politicienilor de la Bucureşti - care decorează toate femeile de serviciu de la Cotroceni -, i-aş oferi pe loc lui Mihai Ciubotaru cetăţenia română. L-aş îmbrăca în ordine şi medalii! Dar, probabil, are cea mai frumoasă distincţie posibilă: certificatul de român! ». Am făcut atunci o faptă bună. Am impus autorităţile de la Chişinău să schimbe legislaţia. Sunt sigur că şi în cazul Bisericii Unirii Neamului de la Bălţi va fi un mare eveniment.

Sperăm că vor exista totuşi oameni de bine care să ne ajute. Cu puţin se adună mult, iar dacă obţinem cât de cât bani, în vară, în 2015, sperăm să avem biserica înălţată spre marea bucurie şi fericire a românilor basarabeni, dar şi a românilor de pretutindeni care n-au uitat de Basarabia şi de România Mare.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI