ASA Târgu Mureș l-a pus pe liber, astăzi, pe antrenorul Ionuț Chirilă, care a pregătit gruparea „roș-albastră” mai puțin de trei săptămâni. Într-o postare virulentă, pe Facebook, cântărețul Tudor Chirilă, fratele tehnicianului, îi acuză pe conducătorii echipelor din fotbalul românesc, dar și pe ziariștii de la gsp.ro, care au publicat o imagine a schemelor de joc explicate de Ionuț Chirilă în vestiar. 

„Îmi pare rău că trebuie să scriu în calitate de frate și voi fi acuzat de subiectivism (normal), dar până la urmă asta este pagina MEA de facebook și îmi asum cu totul ceea ce scriu. Astăzi, Gazeta Sporturilor, care de ceva vreme face pași mari și rapizi în direcția unui tabloid, depărtându-se de ceea ce ar trebui să însemne jurnalism (informare corectă), lansează un atac la adresa lui Ionuț Chirilă care a preluat echipa ASA Târgu Mureș acum trei etape (…) Pe scurt, fratele meu este decredibilizat profesional într-un articol care vorbește despre nemulțumirile unor jucători vis-a-vis de metodele lui "infantile" de pregătire (…) 

  Cum stau lucrurile, de fapt? ASA TG MUREȘ a schimbat antrenori pe bandă rulantă. Este o echipă în prag de retrogradare, aflată în insolvență, cu un lot îmbătrânit (cel mai bătrân din Liga1) unde se duce o luptă între generații. Când Ionuț Chirilă a semnat, i s-a sugerat că este binevenit să construiască și nu i s-au impus victorii.

Am privit meciul cu Pandurii la televizor și cred că ar fi trebuit apreciat faptul că ASA a reușit un egal după ce a rămas în zece oameni preț de cincizeci de minute. Am fost la meciul de la Voluntari pe care echipa l-a pierdut cu 2-1 și am văzut cum unul dintre liderii echipei, Mureșan, un fotbalist experimentat, greșea pasă după pasă și juca într-un dispreț total față de construcție.

Nu am remarcat numai eu acest lucru ci și conducerea ASA Tg MURES (eram în aceeași lojă eu fiind invitat de frate-miu) Când Mureșan a fost schimbat imediat după pauză (spre uluirea lui) echipa a jucat mult mai bine și a reușit să preseze. Cel mai bun om de la ASA Tg Mureș a fost în a doua repriză Petra, un jucător de 19 ani promovat de la echipa a doua de Chirilă, jucător despre a cărei existență conducerea nici măcar nu știa. Lucrurile astea n-o să le găsiți în GSP pentru că nu pare a exista apetență pentru o documentare jurnalistică serioasă.

DIncolo de articolul tendențios din GSP care rămâne problema ziarului și a credibilității lui rămâne problema fotbalului românesc. 
Aceea a unor echipe conduse fie de patroni sau de autorități locale care se "pricep" la fotbal și care se amestecă în treaba antrenorilor.

Există problema antrenorilor obedienți care primesc sms-uri în timpul jocului cu schimbările pe care ar trebui să le facă consacrând astfel un comportament care alimentează vleitățile de "antrenori" ale patronilor. Cunosc și faptul că lui frate-miu conducerea a încercat să-i impună jucători în primul unsprezece imediat după meciul cu Botoșani.

Când urmăream jocul cu Voluntari l-am auzit pe viceprimarul Claudiu Maior exclamând că jucătorii ar trebui să tragă la poartă că "el așa le-a spus la pauză". Deci finanțatorul unui club, autoritate locală, merge în vestiar și dă indicații tehnice jucătorilor. Jucătorii nu ar trebui să fie sub directa autoritate a antrenorului și atât? Însă când un jucător respecat, dar pe cale să devină istorie, are posibilitatea de a scurtcircuita relația de subordonare pe care ar trebui să o aibă cu principiile antrenorului și stabilește o "bisericuță" cu președintele sau finanțatorul atunci există o problemă.

Mă întreb ce urmărește cu adevărat ASA Tg Mureș? De ce angajează antrenori pe care vrea să-i discrediteze sau să-i pună în situații umilitoare și fără ieșire? Este asta o strategie ca să evite retrogradarea? Oare cum o ieși în final casa aia la care schimbi arhitectul și compania de construcție în fiecare săptămână? 
Dacă metodele lui Ionuț Chirilă sunt infantile înseamnă că tot așa au fost și cele ale lui Grigoraș, Miriuță, Ciorceri, Bonetti, Dan Alexa, Ilie Stan, antrenorii schimbați la Mureș în ultimul an și ceva. Poate GSP ar trebui să publice și schemele lor.

Mi se pare absurd să angajezi un antrenor care dorește să-și facă profesia, căruia îi promiți stabilitate, doar pentru a-l demite pentru că nu îți face jocurile. Și mi se pare abject să te folosești de jucători pentru că nu vrei să-ți asumi demiterea unui antrenor. Cred că despre asta ar trebui să scrie mai des GSP. Fotbalul românesc este condus la fel ca România: prost. Victimele sunt mereu cei care vor să muncească.

PS. Cred că fratele meu ar trebui să convoace o conferință de presă în care să vorbească despre situația exactă de la Târgu Mureș. Nu de alta, dar ar fi păcat ca un viceprimar, vreo doi jucători și o mizerie de articol să discrediteze un om. Ar fi nedrept", a scris Tudor Chirilă.