Toxinele nu pandesc insa doar din rafturile magazinelor. Botulismul este o afectiune provocata de o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum. „Acesta e un bacil teluric, de pamant, si se gaseste oriunde in lume. Poate trai 20-25 de ani in sol, fara sa fie afectat de umiditate sau de razele solare”, afirma Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Bals”.

Simptomele clasice ale botulismului provocat de toxina din alimentatie se instaleaza intr-un interval de 6-36 de ore. „Pacientul nu poate sa inghita, resimte o oboseala a muschilor, incepe sa vada dublu si nu mai poate respira, din cauza paraliziei muschilor respiratorii”, explica Adrian Streinu-Cercel.

De la inceputul anului, zece persoane au fost diagnosticate cu aceasta afectiune, in Mures inregistrandu-se un deces. Potrivit Ministerului Sanatatii, cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri cu bacilul botulinic s-au depistat la persoanele care au consumat conserve facute in casa, slanina, carnati, peste si carne in untura.

Botulismul depistat la Bistrita si identificat la Institutul „Cantacuzino” este de tip E, ceea ce indica faptul ca ar putea proveni din consumul de peste. Analizele efectuate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti nu au confirmat insa prezenta bacteriei care produce toxina botulinica in probele prelevate din conservele suspecte.

Furcile caudine de la vama

Norma sanitara veterinara emisa pe 13 iunie 2001 privind admiterea la import a produselor de origine animala, publicata pe 10 august 2001 in Monitorul Oficial, stabileste foarte clar conditiile in care patrund in Romania alimentele de acest tip. Importul de produse de origine animala destinate alimentatiei umane se poate realiza doar din statele membre UE si din tarile terte care nu au interdictie de export din motive de politie sanitara.

De asemenea, sunt permise importurile de la producatorii autorizati din tarile terte inscrise in listele oficiale aprobate pentru export de UE. Thailanda este o tara terta, iar lotul de conserve de ton suspectate pentru aparitia botulismului in Bistrita-Nasaud provine dintr-o unitate autorizata.

Importul produselor de origine animala destinate consumului uman este permis numai dupa verificarea prealabila a acestora si dupa aprobarea lor de autoritatea competenta. Produsele de origine animala trebuie sa fie insotite de certificate de sanatate eliberate de medici veterinari oficiali la locul de expeditie.

De asemenea, sunt necesare o declaratie de conformitate si certificatul de calitate, ambele emise de producator. Marfa importata trebuie sa prezinte caracteristici organoleptice specifice si sa respecte parametrii fizico-chimici indicati in documentele emise de producator.

Ambalajul de desfacere si transport trebuie identificat prin etichete in limba romana, care sa ateste tara de origine, denumirea unitatii producatoare, denumirea produsului, datele de fabricatie si de expirare, temperatura de pastrare si ingredientele continute. Medicul veterinar de stat controleaza toate documentele care insotesc marfa, verifica daca produsele corespund cu datele cuprinse in acte, cerceteaza sigiliile containerelor, semnaturile, stampilele si etichetele produselor.

Conditii dure

Transporturile sosite la punctele de inspectie de la granita care nu indeplinesc conditiile conform prevederilor legale nu sunt acceptate la import. „La cea mai mica banuiala, se refuza lotul la frontiera si se fac analize. Mai bine resping din start orice risc decat sa caut apoi produsele pe lantul de distributie dupa ce au ajuns in comert”, explica specialistii din cadrul ANSVSA.

Chiar daca marfa a trecut granita, importatorii nu rasufla inca usurati. La destinatie, produsele se depoziteaza in spatii autorizate sanitar-veterinar, iar medicul veterinar de stat controleaza documentatia si recolteaza probe reprezentative din fiecare transport si categorie de produs pentru examene de laborator (organoleptic, fizico-chimic, de reziduuri, patogeni si contaminanti).

Daca rezultatele sunt corespunzatoare, produsele cu aceeasi origine se supun trimestrial unui examen fizico-chimic si microbiologic, iar anual sunt examinate complet in laborator. Admiterea in consum a produselor importate nu depinde de primirea rezultatelor de laborator daca acestea sunt insotite de certificate de sanatate eliberate de medici veterinari oficiali si daca nu se constata nereguli in faza de expertizare din depozitul autorizat.

Doar carnea tocata si cea dezosata mecanic trebuie sa astepte primirea rezultatelor de laborator. Daca nu indeplinesc conditiile de securitate pentru consumator, produsele de origine animala importata sunt retrase de pe piata pe raspunderea si cheltuiala importatorului. „Conditiile sunt foarte dure, dar nu sunt absurde, sunt norme europene. Cei care activeaza in acest domeniu trebuie sa inteleaga faptul ca siguranta alimentara este mai presus de orice”, afirma specialistii din cadrul ANSVSA.

In bataia mustelor

Potrivit Ministerului Sanatatii, alimentele care au generat cele mai multe cazuri de toxiinfectii in 2006 au fost, in ordinea frecventei, laptele, casul, branza telemea, prajiturile de casa, coliva, maioneza, carnea de porc si preparatele din ea (micii, carnea tocata), preparatele din carne de pasare (ciorba de gaina, friptura, snitelul de pui) si ouale (inclusiv cele de rata).

Specialistii din domeniul sigurantei alimentare afirma ca produsele conservate sunt cele mai sigure intrucat sunt sterilizate. Insa si acestea pot deveni periculoase daca nu sunt respectate normele de productie, de transport si de depozitare. Inainte de a cumpara un produs, consumatorii trebuie sa citeasca eticheta, sa verifice termenul de valabilitate, sa nu ia conserve lovite sau bombate, ne sfatuiesc expertii.

Potrivit directorului Institutului „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, in aceasta perioada cele mai frecvente cazuri sunt toxiinfectiile cu salmonella, cu stafilococ, si dizenteria. Conservele riscante se observa usor pentru ca sunt bombate, bacilul care produce toxina botulinica producand o cantitate de gaz care bombeaza celofanul sau cutia conservei.

Orice aliment conservat cu un strat de ulei sau untura deasupra, carnea de porc sau pestele marinat de exemplu, poate dezvolta acest bacil.” Medicul recomanda mentinerea hranei la rece, sa nu fie lasata in bataia mustelor si sa ne spalam cat mai des cu apa si sapun pe maini. „Vara, mustele iau pe picioruse bacilii si ii poarta peste tot”, explica Streinu-Cercel.

Autoritatile nu pot controla la sange, non-stop, tot lantul de import, productie si comert alimentar, iar alimentele se altereaza mai usor vara, astfel ca un produs avizat la control se poate strica in doar cateva ore. Populatia trebuie sa semnaleze Protectiei Consumatorului sau ANSVSA, nicidecum sa le tolereze sau sa se complaca cu ideea ca nu pot schimba ceva, spun specialistii.In 2006, ANSVSA a primit la „telefonul verde”, cu numarul 0800.826.787, 492 de apeluri. 206 apelanti au reclamat sau sesizat conditiile proaste de igiena din brutarii si unitati de alimentatie publica.

STATISTICI

Mai putine imbolnaviri din cauza alimentelor

In 2006, toxiinfectiile alimentare au afectat 792 de persoane, 530 dintre acestea fiind internate in spital. In acest an, 55 de oameni au ajuns in spital pentru ca au mancat alimente alterate. Dar suntem abia la inceputul verii, sezonul in care se inmultesc toxiinfectiile alimentare.

Datele confirma o scadere a numarului de toxiinfectii alimentare. La nivel european, Romania a avut in 2005 cel mai mic numar de imbolnaviri cu salmonella raportat la 100.000 de locuitori, situatie explicabila si prin faptul ca romanii prefera de multe ori sa se trateze acasa si merg la spital doar daca au forme grave de boala.

89 de focare in 2006

Potrivit Ministerului Sanatatii Publice, in 2006 s-au raportat catre Institutul de Sanatate Publica 89 de focare de toxiinfectii alimentare, in care au fost implicate 4.887 de persoane care au consumat alimente suspectate de contaminare cu agenti patogeni.

Nu s-a inregistrat niciun deces, principalele simptome fiind senzatiile de greata, varsaturi, colici abdominale si diaree, dureri de cap (cefalee), febra, manifestari neurologice, bolnavii prezentand in general forme lejere sau medii de boala. Anul acesta, in judetele Constanta, Bistrita-Nasaud si Botosani s-au inregistrat trei focare de toxiinfectii alimentare. Focare au aparut la doua nunti si un praznic, afectand 55 de persoane. Toti bolnavii au fost spitalizati.

Inspectorii, intoxicati

Datele Ministerului Sanatatii releva ca toxiinfectiile alimentare s-au produs in 69 de focare familiale. In unitatile de administratie publica si colective (cantine, restaurante, manastiri, firme producatoare de dulciuri) au izbucnit doar 20 de focare. Cel mai recent caz de acest tip s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, la restaurantul Hotelului Belvedere din statiunea Olimp. Din cei 100 de consumatori au fost afectate sase persoane, potrivit unor surse din cadrul sistemului de sanatate din judetul Constanta, dintre care trei erau inspectori din Corpul de Control al Guvernului.

RECOMANDARI

Respectati regulile de igiena si evitati alimentele vandute pe strada

> Pentru prevenirea imbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei respectarea regulilor de baza:

> Pastrarea alimentelor la temperaturi de 4 – 8 grade Celsius.

> Evitarea prepararii hranei cu mai mult de doua-trei ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura pentru pastrarea alimentelor.

> Consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa preparare, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider.

> Asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 de grade Celsius pentru hrana gatita.

> Evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate.

> Spalarea atenta a recipientelor in care se pastreaza hrana.

> Spalarea repetata a mainilor si mentinerea curateniei in bucatarie.

>  Evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mainilor/ degetelor. In cazul in care acest lucru nu e posibil, trebuie folosit un pansament steril care sa izoleze complet de exterior leziunea ori infectia.

> Spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor inainte de consumare.

>  Evitarea contactului intre insecte si alimente.

> Folosirea surselor de apa potabila pentru consum si pentru gatit. Fierberea apei e obligatorie daca exista dubii asupra calitatii apei.

> Evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada, precum inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger.

> Fierberea laptelui, in cazul in care acesta nu este pasteurizat.

RAPORT

12 alerte europene primite de Romania

ANSVSA a emis anul trecut 1.496 de ordonante de suspendare a activitatii, iar in 1.599 de cazuri a decis interzicerea activitatii. Tot in 2006 s-au acordat 308 avertismente si 482 de amenzi, cu o valoare totala de 684.000 de lei.

>  Anul trecut, s-au primit 12 alerte din partea Comisiei Europene, referitoare la produsul Pure Yucca, importat de SC California Fitness SRL, depasirea dozei de colorant E 124 Ponceau 4R in jeleuri, comertul ilegal cu carne de vita de origine necunoscuta, prezenta de fragmente de oase in furaje din China via Belgia, migrarea de amine aromatice din polonice de plastic marca Tefal, prezenta colorantilor neautorizati sudan I si IV in zacusca, depasirea limitei maxime de streptomicina in miere de la un producator sibian, carne si produse de carne improprii consumului din Germania, migrarea cromului din linguri de inox chinezesti, prezenta cadmiului in carne de cal si mucegai in conservele de muraturi.

Cititi si: "Apara-te de alimentele infestate!"