Cumberbatch este considerat cel mai bun interpret din istorie al faimosului detectiv creat de Sir Arthur Conan Doyle datorită apariției în serialul BBC "Sherlock". Acest serial, difuzat și în România de AXN, îl transpune pe detectiv și aventurile sale în vremurile noastre, alături de un Dr. Watson interpretat de Martin Freeman ("Ghidul autostopistului galactic", rolul titular din cele două filme "Hobbitul" regizate de Peter Jackson).
Jeremy Brett, cel care l-a jucat pe Holmes în perioada 1984-1994, în patru sezoane TV, s-a clasat pe locul al doilea, cu 18.6% din voturi. Iar eroul din filmele lui Guy Ritchie, Robert Downey Jr, s-a clasat abia pe al treilea loc, cu 15,6% din voturile publicului.
"Sherlock" a avut audiențe uriașe în Marea Britanie, între 6 și 8 milioane de telespectatori. Cumberbatch devine, încet-încet, un nume cunoscut. El apare în thrillerul de spionaj "Tinker Tailor Soldier Spy", alături de Gary Oldman și Colin Firth, va avea roluri în "Hobbitul" și va fi eroul negativ din "Star Trek 2" al lui JJ Abrams.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/QU0SEeQJy0c" width="633" frameborder="0" height="360"></iframe><iframe src="http://www.youtube.com/embed/IOkLuk3Nx4Q" width="633" frameborder="0" height="360"></iframe>