Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Ultimatum pentru Papă! Episcopii germani pun bazele unei Biserici progresiste separate?
Ultimatum pentru Papă! Episcopii germani pun bazele unei Biserici progresiste separate?

Ultimatum pentru Papă! Episcopii germani pun bazele unei Biserici progresiste separate?

Valul de demonstrații de stradă ale credincioșilor catolici împotriva rătăcirilor progresiste de la vârful Bisericii a cuprins și Germania. Manifestanți din mai multe țări s-au adunat în piața centrală din Munchen pentru a-i cere Papei Francisc să dea dovadă de „claritate și coerență” față de schisma progresistă pe care o pregătesc episcopii germani conduși de Cardinalul Marx.

 

Deși la protestul în tăcere de la Munchen nu au participat mai mult de 130 de credincioși (germani, italieni, americani, austrieci, brazilieni, canadieni și chilieni), apelul lor  a declanșat o adevărată furtună în Biserica Catolică. Nu pentru că printre manifestanți s-a aflat și fostul nunțiu apostolic Carlo Maria Viganò (aflat la prima apariție publică după scandalul cu  Papa Francisc), ci din cauza “ultimatumului” transmis Papei cu numai câteva zile înaintea adunării generale a episcopilor germani, care urmează să aibă loc pe 30 ianuarie.

În declarația manifestanților, publicată de site-ul conservator  Stilum Curiae, cei numulțumiți de încercarea de a reforma Biserica Catolică nu-l menajează deloc pe Papă: „Cerem claritate papei Francisc. Nu ignora pozițiile episcopilor germani și obiectivul lor, care este să extindă la nivelul Bisericii Universale deciziile „obligatorii” ale sinodului lor permanent. Dacă le împărtășești abaterile doctrinare, ai curajul să o spui deschis ”. Prin urmare, Papa este somat să se pronunțe cu privirea la încercarea Cardinalului Marx și a celorlalți epicopi progresiști din Germania de a schimba doctrina privind homosexualitatea, de a pune la îndoială celibatul preoților și de a stabili o formă de diaconat feminin. Textul lansează, de altfel , și un avertisment cu privire la riscul de schismă: „Având în vedere convingerile ideologice și declarațiile publice ale multor episcopi germani, nu avem nicio îndoială în această privință: rezultatul acestei căi sinodale nu poate fi decât înființarea unei biserici separate de Roma”.

Înfruntarea dintre progresiștii și tradiționaliștii catolici pare, de mai multă vreme, imposibil de rezolvat în Germania. Mult mai progresiști decât Papa Francisc, episcopii germani grupați în jurul Cardinalului Marx par gata să se despartă de Vatican dacă ideile lor de reformă nu sunt preluate de întreaga Biserică.

Speriați de faptul că există riscul apariției unei „noi Biserici, cu o față germano-amazoniană”, „ despărțită ”de Biserica Catolică, manifestanții  i-au îndemnat  pe catolicii germani să „nu mai plătească impozitul pentru Biserica din Germania, pentru că acesta finanțează schisma.