Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruţa Kovesi
- Sorin Andreiana
- 21 august 2017, 00:00
Imaginaţia celor care conduc aşa numita luptă anticorupţie din România pare să nu aibă limite. Ultima acţiune care a ieşit la iveală aruncă practic Justiţia în aer.
Procurorul General, Augustin Lazăr, şefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, şi şefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, au semnat în urmă cu o lună un document prin care îşi iau angajamentul să continue lupta anticorupţie. Practic, prin acest document, judecătorii, cei care ar trebui să asigure egalitatea în faţa legii, se angajează să colaboreze cu procurorii, cei care acuză, împotriva acuzaţilor, adică a celor cărora primii ar trebui să le facă dreptate. Se mai poate vorbi de independenţa Justiţiei? Probabil că nu, dar se pare că procurorii au ales să arunce Justiţia în aer numai pentru a o salva pe şefa DNA. De câteva luni, Laura Codruţa Kovesi pare încolţită, ies la iveală tot mai multe abuzuri ale procurorilor anticorupţie, din ce în ce mai multe dosare se termină cu achitare.
De câteva luni, pare că se întrezăreşte o mişcare de independenţă a judecătorilor. Florian Coldea nu mai este la SRI şi Kovesi pare încolţită. Aşa că, în luna iulie, reprezentatul procurorilor şi reprezentantele magistraţilor aruncă Justiţia în aer prin semnarea unui document prin care îşi iau angajamentul să continue cu forţă lupta anticorupţie. Practic, un judecător îşi ia angajamentul că va face echipă cu un procuror, că îi va trimite pe cei acuzaţi de corupţie la închisoare. Apare o întrebare logică: unde îşi mai poate căuta un acuzat dreptatea? Pentru că şefa CSM, instituţia care ar trebui să garanteze independenţa Justiţiei, tocmai a ales, şi a semnat pentru asta, să joace în tabăra procurorilor, a acuzatorilor.
„Este revoltător ce au semnat! Nu îmi vine să cred!”
Avocatul Ion Panaitescu, fost procuror şi judecător, ne-a spus că protocolul este de o gravitate extremă. „Este revoltător ce au semnat! Nu îmi vine să cred! Un judecător nu este pus acolo pentru a avea porniri patriotice să lupte el împotriva corupţiei, el este acolo pentru a asigura aplicarea legii, adică pentru a judeca o cauză echilibrat. Numai în Coreea de Nord se întâlnesc astfel de atitudini. Cum mai poate veni cu încredere un om în faţa unei instanţe pentru a-şi căuta dreptate când ştie că judecătorul este în echipă cu procurorul? În stilul în care înţeleg Justiţia, Augustin Lazăr, Mariana Ghena şi Cristina Tarcea ar putea foarte bine să semneze un protocol şi cu avocaţii, să ne luăm şi noi angajamentul că luptăm împotriva corupţie. Ceva în genul că luptăm, dar aveam garanţia că nu merge nimeni la puşcărie, că noi avocaţii ne apărăm clienţii, aşa cum procurorii încearcă să îi trimită la închisoare. Un judecător ar trebui să îl trimită pe procuror să refacă dosarul când constată că e făcut prost şi conţine abuzuri, dar cum mai poate face asta după acest protocol”, ne-a explicat avocatul.
Aplicarea protocolului o bagă în penal pe şefa ICCJ
Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei, spune că împotriva României s-ar putea declanşa o acţiune de infringement din partea Comisiei Europene: „Prin Tratatul de la Lisabona, pe care România l-a semnat, neam luat angajamentul de a garanta independenţa Justiţiei, dar prin acest protocol aceasta este grav afectată. Comisia Europeană poate declanşa o acţiune de infrigement împotriva României şi mă gândesc ca să iau legă- tura cu asociaţiile magistra- ţilor pentru a face o sesizare în acest sens. Pe de altă parte, protocolul este destul de ciudat pentru că, spre exemplu, şefa ICCJ are atribuţii administrative, economice, şi nu are atribuţii în judecarea dosarelor. Acum mă întreb cum va pune în aplicare Cristina Tarcea acest protocol. Ce va face? Se va duce la judecătorii unor dosare şi le va spune să îi condamne pe cei acuzaţi de corupţie? Asta este deja ilegal. Şi şefa CSM are o problemă prin semnarea acestui protocol. Dacă cineva va ataca un procuror pentru un presupus abuz şi cazul ajunge în faţa CSM, cum va fi judecat. I se va da dreptate procurorului doar pentru că au protocol semnat cu ei. Cum mai poate avea cineva încredere că CSM asigură independenţa Justiţiei? Şi, nu în ultimul rând, este problema luptei anticorupţie. Un judecător este pus să intepreteze legea pentru a se face dreptate în toate tipurile de cauze. De ce, spre exemplu, lupta împotriva terorismului nu este la fel de importantă pentru România? Eu cred că orice acţiune ilegală este la fel de importantă pentru un stat şi nu înţeleg de ce doar pe anticorupţie se concentrează Justiţia”.
Kovesi, personaj din Game of Thrones.
Justiţia, aruncată în aer pentru a fi salvată Regina În ultimul episod din sezonul şase al celui mai urmărit serial din istorie, Game of Thrones, Cersei Lannister este încolţiţă. Este Regina Mamă, dar urmează să fie judecată de Înaltul Septon pentru actele sale imorale şi criminale. Toţi oficialii Curţii Regale sunt strânşi în mare dom din centrul Capitalei regatului aşteptându-i judecată. Mai are Cersei vreo şansă? Pare că nu! Pare că a venit finalul pentru cinicul personaj. „Când te joci de-a urzeala tronurilor câştigi sau mori. Nu există cale de mijloc”, îşi exprimă ea filozofia.
Şi găseşte soluţia: aruncă în aer cea mai respectată instituţie din Capitala regatului. Mor majoritatea duşmanilor ei în explozie şi Cersei îşi vede în continuare de abuzuri. În România, Justiția tocmai a fost aruncată în aer și Kovesi este liberă să acționeze cum știe mai bine: prin decapare!