Evenimentul Zilei > International > UE. Bulgaria blochează ușa aderării pentru Macedonia de Nord
UE. Bulgaria blochează ușa aderării pentru Macedonia de Nord

UE. Bulgaria blochează ușa aderării pentru Macedonia de Nord

După Grecia și Franța, de această dată Bulgaria refuză ca Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord.

Bulgaria a blocat marți începerea negocierilor de aderare la UE pentru vecina sa Macedonia de Nord din cauza disputelor privind istoria și limba.

Bulgaria susține deschiderea negocierilor pentru aderarea Albaniei la UE, întrucât a îndeplinit multe dintre criterii. Dar, pentru moment, Bulgaria nu este în măsură să susțină cadrul discuțiilor cu Macedonia de Nord.

Anunțul a fost făcut într-un briefing de presă de către șefa diplomației bulgare,  Ekaterina Zaharieva,  la finalul ședinței prin videoconferință a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, dedicată extinderii.

Motivul este că proiectul propus nu reflectă cerințele bulgare, în special cea a denumirii limbii „limbă oficială a Republicii Macedonia de Nord” și nu „limbă macedoneană”, pe care Sofia o contestă.

Sofia cere ca Uniunea Europeană să nu utilizeze termenul „limbă macedoneană”, ci mai degrabă „limba oficială a Republicii Macedonia de Nord”. În plus, Bulgaria solicită Macedoniei de Nord să respingă afirmațiile potrivit cărora minoritatea macedoneană locuiește în Bulgaria și să accepte interpretarea bulgară a istoriei lor comune.

Blocajul a fost confirmat în timpul unei videoconferințe a miniștrilor afacerilor europene – o întâlnire deja marcată de un alt blocaj, asupra bugetului blocului comunitar  și a fondului de recuperare după pandemia de coronavirus, scrie Politico.

După ani de dispute, UE a convenit în martie să invite Macedonia de Nord și Albania să înceapă negocierile de aderare. Dar Bulgaria a blocat marți următorul pas cheie al procesului – un acord privind un cadru de negociere înainte ca cele două țări din Balcanii de Vest să poată începe negocierile.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: