Ucraina: revolutia furata

Ucraina: revolutia furata

Filorusii au confiscat piata Maidan si sloganurile "portocalii".

Mii de simpatizanti ai premierului ucrainean Viktor Ianukovici au ocupat ieri Piata Independentei din Kiev, leaganul revolutiei portocalii din 2004, pentru a protesta fata de decizia presedintelui Viktor Iuscenko de a dizolva parlamentul.

Steagurile alb-albastre au inlocuit drapelele portocalii, iar sloganul revolutionarilor de acum mai bine de doi ani, „Da Iuscenko”, s-a transformat in „Nu Iuscenko”.

In schimb, vechea lozinca „Impreuna suntem de neinvins” a fost preluata ca atare, dar intoarsa impotriva vechiului erou al revolutiei, Viktor Iuscenko.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manifestatia de ieri vine pe fondul impasului total in negocierile dintre presedinte si premier. Iuscenko si Ianukovici au discutat marti mai bine de cinci ore, insa liderul de la Kiev a ramas inflexibil in decizia sa de a dizolva parlamentul.

Premierul i-a propus presedintelui mai multe concesii importante pentru a-l convinge sa-si retraga decretul. Astfel, Ianukovici s-a aratat dispus sa satisfaca principala cerinta a presedintelui, adica sa interzica recrutarea de deputati din randurile coalitiei pro-occidentale, aflata actualmente in opozitie.

De asemenea, el s-a aratat gata sa amendeze legea prin care puterile presedintelui au fost drastic reduse in favoarea celor ale guvernului. In plus, Ianukovici a promis adoptarea unei legi prin care guvernul sau s-ar angaja sa sustina politica externa pro-occidentala a sefului statului.

Viktor Iuscenko nu s-a lasat ademenit de promisiunile rivalului sau. Mai mult, el si-a atacat dur adversarii intr-un articol publicat in „Financial Times”, in care explica motivele deciziei sale.

„Era nevoie de un raspuns ferm si imediat”, afirma Iuscenko, adaugand ca „actuala coalitie guvernamentala si-a depasit mandatul si incearca sa monopolizeze puterea politica cu pretul incalcarii Constitutiei si al ignorarii dorintelor poporului ucrainean”.

Presiuni extraordinare asupra Curtii Constitutionale

In conditiile in care principalii actori ai crizei de la Kiev se mentin pe pozitii, o solutie nu poate veni decat din partea Curtii Constitutionale. Deputatii din Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, au sesizat Curtea, cerandu-i sa se pronunte asupra validitatii decretului de desfiintare a parlamentului.

Spre surprinderea tuturor, ieri-dimineata, presedintele Curtii Constitutionale Ivan Dombrovski si-a anuntat demisia, acuzand faptul ca „se exercita presiuni extraordinare asupra sa”.

Cateva ore mai tarziu, serviciul de presa al institutiei in cauza a anuntat ca judecatorii Curtii nu au aprobat demisia presedintelui Dombrovski. O necunoscuta ramane insa data la care se va pronunta Curtea.

Oamenii lui Ianukovici au cerut instantei sa se pronunte in termen de cinci zile, insa, potrivit legii, o decizie ar putea fi anuntata abia dupa 30 de zile.

Portrete

Actorii dramei de la Kiev Viktor Iuscenko poarta inca pe fata urmele otravirii cu dioxina din 2004, insa putini il mai considera astazi speranta Ucrainei. Ajuns la putere pe valurile protestelor populare, Iuscenko a dezamagit mai ales prin aceea ca nu a reusit sa tina sub control factiunile portocalii, care s-au sfasiat intre ele pana cand au ajuns in opozitie.

Fost premier sub regimul Kucima, Viktor Ianukovici a revenit la putere anul trecut, si-a instalat oamenii in mai toate functiile-cheie, apoi s-a angajat intr-o campanie de racolare de deputati pentru a dispune de o majoritate absoluta.

Emblema blonda a revolutiei portocalii, Iulia Timosenko, este multumita ca presedintele a decis organizarea de noi alegeri. Singura problema este aceea ca, potrivit sondajelor, tot partidul lui Ianukovici ar iesi pe primul loc, iar blocul Timosenko abia pe al doilea.