Editura Evenimentul si Capital

Ucraina: Președinte neconvențional, metode politice neortodoxe, obiective strategice în continuitate - NATO și UE

Autor: | | 1 Comentarii | 1472 Vizualizari

Prima vizită oficială a președintelui ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a desfășurat la Bruxelles, la sediile UE și NATO, și a marcat o primă ieșire dar și prima poziționare consistentă a fostului actor de sit-com devenit politician.

Consiliat bine în domeniul politicii externe chiar de adjunctul șefului administrației prezidențiale - care e nimeni altul decât fostul ambasador al Ucrainei la NATO, Vadim Prystaiko – Vladimir Zelenski a sesizat și el, ca întreaga sa echipă de imagine, deficitul de încredere din capitalele europene pentru orientarea strategică viitoare a Ucrainei și pentru persoana președintelui. Problema vine cu precădere din faptul că Zelenski nu a mai făcut niciodată politică dar mai ales din cauza că actualul președinte a făcut din ambiguitate un aliat în campania electorală trecută pentru Prezidențiale, și repetă abordarea ambiguă în poziționări și în alegerile generale actuale pentru Rada Supremă. De aceea a ales acest turneu, cu mesaje clare.

Astfel, încă de la simbolistica primei vizite a sale peste hotare, care a avut ca destinație Bruxelles-ul și sediile UE și NATO, Zelenski a transmis un mesaj puternic tuturor europenilor. Apoi mesajul explicit transmis a fost acela că Ucraina își păstrează orientarea strategică proeuropeană și aspirațiile – incluse, e adevărat, chiar în Constituție, fapt ce iar fi limitat oricum creativitatea, dacă viza opțiuni contrare – de a intra în viitor în UE și NATO.

Deci noul președinte ucrainean a ales continuitatea în orientarea strategică, precum și politica externă, de securitate și apărare. Cele două deziderate au fost afirmate explicit de lângă secretarul general al NATO, Jens Stolternberg. Zelenski a afirmat chiar că statutul de membru deplin al UE și NATO e o prioritate a politicii sale externe. Anterior aceleași discuții amabile și reasigurări au fost lansate Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cu aceeași ocazie, a fost abordată, într-o formă mult mai neclară, perspectiva relației cu Rusia. Zelenski și-a reafirmat dorința de a ajunge la un acord de încetare a focului în Donbas cu Rusia, aplicând acordurile de la Minsk – o sumă de prevederi care au fost necesare la oprirea luptelor, dar care ridică discuții privind succesiunea condițiilor prevăzute, pentru că varianta rusă impusă formatului Normandia, cu Franța și Germania în prim plan, a fost aceea de a valida o variantă de lideri locali în Donetsk și Luhansk înaintea oricărei discuții privind retragerea trupelor și armamentelor. Practic, Rusia acționează la fel ca în toate conflictele înghețate, de aceea abordarea privind negocierea e discutabilă.

Totuși, noul președinte ucrainean a mai adăugat o formulare interesantă. După ce zilele de după preluarea președinției a vorbit despre Rusia drept provocare și amenințare la adresa securității Ucrainei, acum a formulat acuzând puterea militară a Rusiei care reprezintă o provocare majoră pentru Ucraina. Iar de lângă Secretarul General al NATO - căruia i-a mulțumit pentru training și sprijin - a susținut că trebuie totuși ca Ucraina să se poată proteja, că Ucraina și NATO au drept sarcină să asigure securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre. Aceste observații ar duce la interpetarea nevoii de a avea capacitatea de descurajare majoră înainte de a proceda la negocieri cu Rusia, pentru ca Ucraina să nu fie într-o poziție de negociere slabă.

Controversat, greu de înțeles, complet neconvențional, impredictibil și ambiguu prin comportament pentru partenerii occidentali și cu stângăciile unui nou venit în pollitică, totuși Președintele Ucrainei a marcat un prim punct major și a rostit un mesaj substanțial. Chiar și originalitățile sale neconvenționale de acasă se estompează sau sunt privite cu mai multă îngăduință, așa cum a fost cazul abordării populiste privind completarea structurii și membrilor partidului său, Servitorul Poporului, dar și a listei electorale, aici fiind vorba despre un concurs al celor mai morali, pentru care au fost invitați să se înscrie toți cetățenii Ucrainei.

SURPRIZA mare pentru toti ELEVII! Edu.ro a anuntat NOTELE la Evaluarea Nationala! Iata ce rezultate au fost!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI