Turişti puţini şi preţuri mari pe litoralul românesc

Turişti puţini şi preţuri mari pe litoralul românesc

Deşi gradul de ocupare în timpul săptămânii nu depăşeşte 50%, hotelierii trec la tarifele de plin sezon, cu 15% mai mari ca acum. Preţurile de pe litoral ating nivelul maxim începând de săptămâna viitoare.

Faţă de zilele acestea, preţurile la cazare vor fi cu 10-15% mai mari, deşi hotelierii se plâng de numărul mic de turişti. Gradul de ocupare al spaţiilor de cazare este cu până la 35% mai mic în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Directorii hotelurilor spun că tarifele nu pot fi modificate pentru că au fost negociate în toamnă şi se află deja în cataloagele agenţiilor. Pentru a atenua impactul noilor preţuri, unii au recurs la oferte speciale şi uşoare reduceri, care se aplică însă noilor tarife.

Hotelierii susţin majorările

Modificarea tarifelor are loc în intervalul 13-19 iulie, în funcţie de organizarea seriilor la fiecare unitate de cazare în parte. Dacă în această săptămână, pentru cinci nopţi de cazare şi mic dejun la un hotel de patru stele din Mamaia, un turist a plătit 895 de lei, de luni la acelaşi hotel preţul e de 1.026 de lei. La un alt hotel, din aceeaşi staţiune, preţul creşte de la 1.408 lei/cinci nopţi şi două mese/zi, la 1.470 lei. „Eu am scăzut tarifele în februarie, pentru că prevedeam ce se va întâmpla. Acum nu mai poţi schimba mare lucru, contractele au fost semnate”, spune Nicolae Buzdun, directorul grupului Perla-Majestic.

Tarife mai mici sunt în sud, chiar şi după scumpiri: în Jupiter, la două stele, tariful e de 100 de lei/zi/persoană. „Tarifele mi se par foarte «îmblânzite». Mai greu e cu serviciile, din cauza personalului, dar asta e situaţia”, afirmă Raiciu Stere, de la hotelul Ovidiu.

Reduceri operate cu zgârcenie

Reprezentanţii agenţiilor spun că scumpirile sunt compensate de reduceri. „Primim frecvent reduceri de tarife, semn că hotelierii sunt conştienţi că problemele sunt serioase. Cel mai grav e în sud, unde gradul de ocupare e de maximum 50%”, susţine Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT).

Pe de altă parte, Dragoş Răducan, de la Federaţia Patronală din Turism, spune că procentul de discount e mai mic decât cel de scumpiri. „Nu sunt turişti şi asta se simte şi la particulari, care-şi lasă camera şi la 50 de lei/ noapte. La hoteluri e invers”, spune Răducan. Mamaia, cea mai populară staţiune, se umple în weekend până la 80%, iar în rest rămâne la 50%.

DEZINTERES Plaje neamenajate, fără şezlonguri sau duşuri

În plin sezon, pe plaje e haos total. Deşi s-au plâns că vor să închirieze sectoarele de plajă din dreptul unităţilor de cazare, mulţi hotelieri au renunţat la idee.

„Au timp până la 30 septembrie, dar va fi prea târziu, pentru că solicitarea e valabilă doar pentru acest sezon estival”, spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Cătălin Anton. Nici primăriile care aveau dreptul să amenajeze plajele publice nu au făcut demersuri. Până acum, trei firme au fost amendate de către DADL cu câte 20.000 lei pentru că au ocupat plaja cu şezlonguri sau nu şi-au dărâmat beach barurile ridicate ilegal. (Feri Predescu)

Ne puteți urmări și pe Google News