Acest stat are sute de munţi, dintre care 326 de vârfuri (inclusiv Everest, cu 8.850 de metri) sunt deschise alpiniştilor de-a lungul anului.

În timp ce sute de turişti plătesc o sumă cuprinsă între 500 de dolari şi 25.000 de dolari pentru a urca unele dintre măreţele vârfuri nepaleze în lunile martie-mai, alţi munţi nu prea au parte de căţărători.

În august, Nepal a anunţat o reducere de 50% pentru taxele de căţărare pentru cele trei luni ale sezonului de toamnă, ca stimulent pentru creşterea turismului, afectat de ani de război civil şi nelinişti politice. De asemenea, Guvernul a mai oferit o reducere de 75% pentru taxele din timpul iernii.

Ca rezultat, numărul expediţiilor pe diferite vârfuri din Nepal a crescut în această toamnă la 145, faţă de 84 anul trecut, a arătat ministrul Turismului, Gyanendra Shrestha.

"Reducerea taxelor a avut un impact pozitiv asupra căţărătorilor. Mai mulţi alpinişti au venit în munţii noştri în această perioadă", a mai spus el, potrivit AP.

Opt dintre cele mai înalte vârfuri din lume, care depăşesc 8.000 de metri, se află pe teriotoriul Nepalului sau pe graniţa acestuia cu China şi India.