Turismul de shopping

Turismul de shopping

Tot mai multi romani ies in afara tarii pentru a-si face cumparaturile. Cum sezonul reducerilor de-abia a inceput, la Budapesta, Viena, Milano sau Paris gasesti produse de firma la preturi de doua ori mai mici decat in Romania.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana si, implicit, beneficiind de trecerea granitelor doar cu buletinul, romanii pot iesi mult mai usor in strainatate pentru a-si face cumparaturile. Operatorii agentiilor de turism se asteapta ca solicitarea de pachete pentru acest tip de turism sa creasca.

„Cererea va creste, asa ar fi  firesc. Multi dintre cei care fac acest gen de cumparaturi se duceau si pana acum fara probleme. Acum o sa inceapa sa mearga si ceilalti. E imposibil sa nu constati diferentele de pret”, spune Roxana Balcescu, directorul executiv al agentiei de turism CMB Travel.

Reduceri cu pana la 70%

Ne puteți urmări și pe Google News

Livia Voicu are 22 de ani si este studenta la Academia de Studii Economice. De obicei merge la cumparaturi in strainatate de trei-patru ori pe an. Tocmai s-a intors de la Roma, de unde si-a cumparat foarte multe haine.

„Ma duc in primul rand pentru ca acolo se gasesc lucruri de calitate si la preturi mult mai accesibile decat in Romania. Ochelarii mei de soare, pe care i-am luat cu 275 de euro, in Romania costa 18 milioane. Acum n-am prins perioada de reduceri, dar in vara am prins-o. Reducerile sunt de pana la 70%, depinde de firma”, spune Livia. Desi a mai fost si in Spania la cumparaturi, ea prefera de departe Italia. „De baza ramane Roma. Italia este tara modei, se gasesc foarte multe lucruri acolo.

Poti face cumparaturi pe Via del Corso, mai sunt Viale Marconi si alte cateva centre comerciale. Iti ajung cateva zile ca sa poti sa cumperi ce vrei. Cheltuiesc in jur de 1.500 de euro cu tot cu bilet de avion, din care cam 1.000 sunt doar cumparaturile”, adauga ea.

Turism de weekend

Directorul executiv al agentiei CMB Travel, Roxana Balcescu, spune ca romanii sunt din ce in ce mai interesati de ofertele pentru turismul de shopping in strainatate, mai ales in tarile europene cu traditie in industria modei. „Ca destinatii uzuale sunt preferate Italia, Austria si Spania. Pe primul loc ar fi Italia, pentru ca aceasta tara da tonul modei. Incepe sa castige teren si America, cu New York, si Asia cu Singapore, Malaysia si China, dar mai putin”, spune Roxana Balcescu.

Ea sustine ca turismul de shopping este unul de weekend, de doua, maximum trei zile, si ca in final iesi la un pret foarte avantajos. „O excursie in Italia, de un weekend, costa in jur de 450 de euro de persoana, cu tot cu zbor, care este destul de scump. Acest gen de shopping este unul de brand asa ca, daca achizitionezi un produs de 1.000 de euro la doar 200, e un mare avantaj”, adauga Roxana Balcescu.

Preturi in functie de destinatie

Pentru o excursie de cinci zile la Viena, unde puteti face cumparaturi de la Vosendorf - unul dintre cele mai mari centre comerciale din Europa, preturile pornesc de la 295 de euro, dar pot ajunge pana la 500 de euro. Viena este un adevarat paradis al cumparaturilor, iar la sfarsitul lui ianuarie a inceput sezonul reducerilor. Spania este si ea o destinatie preferata de romanii care pleaca la cumparaturi in strainatate, preturile fiind destul de accesibile - intre 200 si 450 de euro.

Franta este cunoscuta, de asemenea, ca o destinatie excelenta pentru cumparaturi. Pentru patru zile la Paris, in aceasta perioada platiti intre 300 si 600 de euro, iar pentru una la Londra, in jur de 450 de euro. Va este asigurat transportul cu avionul si cazarea la hoteluri intre doua si patru stele.

Daca va permiteti o vacanta mai scumpa puteti alege orasul Dubai, unde va avea loc Dubai Fashion Festival. Veti putea cumpara la reduceri, din peste 40 de malluri tematice si diferite buticuri, nu numai haine, ci si bijuterii, produse electronice si carpete orientale. O astfel de excursie costa intre 600 si 900 de euro, in functie de numarul de zile si de conditiile de cazare pe care le alegeti.

PE CONT PROPRIU

Destinatiile apropiate sunt cele mai cautate

> Budapesta (aproximativ 800 de kilometri de Bucuresti) este orasul cel mai cautat de romanii care pleaca la cumparaturi cu masina personala sau cu trenul. Un bilet cu trenul costa in jur de 100 de euro dus-intors.

> Viena, aflata la aproximativ 1.000 de kilometri de Bucuresti, este o alta destinatie preferata de cei care pleaca pe cont propriu la cumparaturi in strainatate. Daca va hotarati sa plecati cu masina aveti avantajul ca va puteti opri cand vreti. O noapte la Viena costa de la 35 de euro pana la 90 de euro, in functie de conditii.