Turism extrem în zone de conflict

Turism extrem în zone de conflict

Petrecerea Crăciunului în Irak, excursiile de-a lungul rutelor folosite de traficanţii de droguri din Columbia sau vizitarea cartierelor mărginaşe şi sărace din metropola braziliană Rio de Janeiro sunt activităţi evitate de majoritatea oamenilor care ţin la siguranţa lor.

Există însă o categorie de turişti care sfidează orice riscuri şi care se aventurează în cele mai nefrecventabile colţuri ale planetei. „Nu suntem imprudenţi. Clienţii noştri au vrut doar să vadă o altă faţă a Irakului şi să cunoască direct populaţia“, explică Hubert Debbasch, director general al operatorului de turism Terre Entiere, la întoarcerea dintr-o călătorie de nouă zile în Kurdistanul irakian. Acesta a fost primul grup de străini francezi care au intrat în Irak în ultimii nouă ani. Alături de Afganistan şi Georgia, Irakul figurează pe lista neagră a ţărilor afectate de război, unde turiştii sunt pe cont propriu. Cu toate acestea, deşi nordul ţării este cunoscut mai mult pentru răpiri, atentate sau explozii de mine, cei douăzeci de turişti au petrecut Sărbătorile de final de an în Kurdistan.

„Odată cu dezvoltarea turismului în masă, călătoriile au fost banalizate, nu mai este la fel de interesant să mergi undeva“, explică Didier Urbain, expert în turism. „Clienţii noştri ne-au întrebat chiar când va avea loc următoarea călătorie în Afganistan“, ultima fiind organizată în mai 2006, îşi aminteşte Sybille Debidour, directoarea companiei Explorator. Ea este însă categorică: „Nu se pune problema să-i trimitem la moarte sigură“.

Ne puteți urmări și pe Google News