Turcia nu deţine drepturile de autor pentru imnul naţional

Turcia nu deţine drepturile de autor pentru imnul naţional

Guvernul de la Ankara se precipită să ia măsuri legale pentru a proteja imnul naţional după ce juriştii au descoperit că executivul nu deţine drepturile de autor pentru "Marşul independenţei", scrie publicaţia germană Der Spiegel.

În cursul unei şedinte de guvern desfăşurată luni, miniştrii au adus în discuţie necesitatea adoptării unei legi pentru a proteja imnul naţional în urma unei dispute legate de drepturile de autor care a izbucnit în Germania.

Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Cemil Cicek, a declarat că iniţiativa legislativă vine în replică la încercarea organizaţiei germane pentru drepturi de autor GEMA de a percepe taxe unei şcoli din Germania după ce imnul naţional turc a fost intonat în cadrul unui eveniment desfăşurat aici.

GEMA susţine că a solicitat într-adevăr plata de drepturi de autor unei asociaţii de părinţi ai elevilor unei şcoli turceşti din Germania, după ce, în 2007, mai multe piese muzicale protejate au fost interpretate la un eveniment public desfăşurat la respectiva instituţie, dar plângerea nu a vizat şi imnul naţional al Turciei.

Problema drepturilor de autor pentru imnul naţional a intrat brusc în atenţia oficialilor de la Ankara după ce asociaţia părinţilor de la şcoala menţionată a cerut ajutorul ministerului turc al Culturii în disputa cu GEMA. Când juriştii ministerului au început să treacă în revistă legile din domeniu, au descoperit cu surprindere că, de fapt, Turcia nu a înregistrat niciodată imnul naţional la oficiul pentru drepturile de autor.

"Uneori oamenii se gândesc la lucruri la care nici măcar diavolul nu s-ar gândi", a declarat Cicek, aluzie la aparenta încercare a GEMA de a obţine bani de pe urma imnului naţional al Turciei, deşi organizaţia a explicat că nu poate face aşa ceva atâta timp cât piesa nu a fost înscrisă la ea.

Legea turcă privind proprietatea intelectuală prevede că o operă artistică este protejată timp de 70 de la moartea autorului, fără a specifica dacă prevederile sale vizează şi imnul naţional. Compozitorul imnului naţional al Turciei a murit în 1958.

<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TRpVDSDfWos?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TRpVDSDfWos?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News