Trupe siriene în coasta Libanului

Trupe siriene în coasta Libanului

Oficialii de la Beirut sunt în alertă după ce mii de soldaţi sirieni au fost desfăşuraţi la graniţa comună.

Siria a desfăşurat între 8.000 şi 10.000 de soldaţ i la graniţa cu Libanul, spre îngrijorarea oficialilor de la Beirut, care se tem de o invazie, la trei ani după ce forţele siriene au părăsit teritoriul libanez, relatează cotidianul britanic „The Times“.

Oficial, trupele siriene au fost trimise la frontiera cu nordul Libanului pentru combaterea acţiunilor de contrabandă. „Trebuie să luăm toate măsurile practice pentru a lupta împotriva contrabandei la toate frontierele, căci acesta este un fenomen care slăbeşte economia naţională“, a declarat la începutul săptămânii premierul sirian, Mohammad Naji Otri. El a prezidat luni o reuniune a „Înaltei comisii de luptă împotriva contrabandei“, unde a făcut referire la traficul de păcură şi de alte produse petroliere sau de altă natură, al căror preţ este subvenţionat de statul sirian.

De cealaltă parte însă, un fost general libanez, Elias Hanna, a declarat cotidianului „Daily Star“, care apare la Beirut, că explicaţiile guvernului sirian sunt neconvingă toare, de vreme ce, în mod obişnuit, numai poliţia şi autorităţile vamale combat acţiunile de contrabandă. „Scenariul georgian“ s-ar putea repeta

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia Siriei de a trimite militari la graniţă vine la doar câteva luni după confruntările din oraşul libanez Tripoli (nordul ţării) dintre majoritatea sunnită şi minoritatea alauită, din care fac parte preşedintele sirian, Bashar al-Assad, precum şi principalii membri din aparatul de securitate de la Damasc.

Luna trecută, Bashar al-Assad l-a avertizat pe omologul său libanez, Michel Sleimane, în legătură cu „problema extremismului“, referindu-se la militanţii islamişti, despre care a spus că sunt responsabili pentru destabilizarea nordului Libanului. Al- Assad a mers chiar mai departe şi a comparat tensiunile dintre Siria şi Liban cu proaspătul conflict dintre Rusia şi Georgia, ceea ce a alimentat temerile regimului de la Beirut privind o posibilă invazie.

„Oamenii de aici sunt îngrijoraţi. Nu ştim de ce sirienii au venit aşa“, spune Ali, un fermier libanez în vârstă de 18 ani din Hekr Janin, un sătuc situat în apropierea graniţei cu Siria.

Trupele siriene au staţionat pe teritoriul libanez timp de 29 de ani, fiind retrase în aprilie 2005.