Echipa de fotbal Steaua s-a distrat cu bulgarii de la Litex Loveci, în ultimul meci amical susţinut înainte de startul sezonului.
"Roş-albaştrii" s-au impus, duminică seară, fără nicio problemă, scor 3-0, în faţa formaţiei antrenate de Hristo Stoicikov, golurile partidei fiind marcate de Dumitraş (37), Chipciu (43) şi M. Costea (65).
"Culorile tradiţionale sunt roşu şi albastru"
Laurenţiu Reghecampf, antrenorul "militarilor", a început partida cu următoarea echipă: Stanca – Dumitraş, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Chipciu, Rusescu, Cr. Tănase – Rocha.
În partea secundă, Steaua a arătat în felul următor: Tătăruşanu – Georgievski, Martinovici, Chiricheş (70, Puşcaş), V. Lupu (87, Roşu) – T. Bălan, L. Filip – Năstăsie, Fl. Costea, M. Costea – Nikolici.
În amicalul cu Litex, Steaua şi-a prezentat lotul cu care va aborda sezonul competiţional 2012-2013, dar asta nu a atras foarte mulţi fani la stadion, în tribunele arenei din Ghencea strângându-se doar 10.541 de spectatori.
Pe lângă lotul de jucători, gruparea din Ghencea şi-a prezentat duminică seară şi setul de echipament care va fi folosit în meciurile din deplasare. Acesta nu mai e de culoare galbenă, ca în anii trecuţi, ci bleu.
Fiecare echipament a fost fabricat prin reciclarea a 13 sticle de plastic, iar Nike, firma producătoare, susţine că materialul tricourilor este cu 23 la sută mai uşor şi cu 20 la sută mai rezistent faţă de cel folosit în trecut.
Mihai Stoica, managerul general al Stelei, s-a arătat încântat de noul echipament şi nu a exclus varianta ca "militarii" să evolueze în bleu chiar şi la meciurile de pe teren propriu.
În schimb, Liţă Dumitru şi Emeric Ienei, două foste glorii ale clubului din Ghencea, au criticat culoarea. "Tricourile Stelei sunt urâte ca dracu’! Nu-mi plac sub nicio formă, parcă este echipamentul unei formaţii din Divizia C! Ce mai, Steaua nu este ea în acele tricouri. E treaba lui MM dacă îi place noul echipament, la urma urmei, el n-a îmbrăcat niciodată tricoul Stelei. Dar mie nu-mi plac, sunt urâte", a declarat Liţă Dumitru ieri, pentru EVZ.
"Nu-mi place deloc acest echipament. Culorile tradiţionale ale Stelei sunt roşu şi albastru, nu bleu. Tricourile astea sunt urâte, nu seamănă deloc cu cele folosite de Steaua la sfârşitul anilor ‚80, cum am auzit că susţin unii", ne-a spus şi Emeric Ienei, antrenorul care, în 1986, a condus Steaua spre câştigarea Cupei Campionilor Europeni.
Printre echipele de club din lume care au tricouri de culoare bleu se numără Manchester City, Napoli şi Malaga, iar la nivel de naţionale – Uruguay. Echipamentul de joc a mai creat şi în trecut polemici la Steaua.
Fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi a dezvăluit recent că s-a înfuriat cumplit când a văzut "ţinuta" pe care a trebuit să o îmbrace la finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, pierdută de "militari", scor 0-4, în faţa formaţiei italiene AC Milan (tricouri bleumarin şi şorturi albastre).
"Am făcut o criză de nervi când am văzut echipamentul de joc, albastrul acela urât. M-am luat cu mâinile de cap, am zis: Domnule, e finala Cupei Campionilor Europeni, iar noi jucăm cu echipamentul ăsta rupt!. Era finala Cupei şi ar fi fost normal să avem şi noi un echipament nou, ceva frumos", a spus "Regele", la emisiunea "Replay".

"Tricourile Stelei sunt urâte ca dracu’! Nu-mi plac, parcă e echipamentul unei formaţii din Divizia C!"
LIŢĂ DUMITRU, ex-Steaua

În vara anului 2004, Victor Piţurcă renunţa la postul de antrenor al Stelei după o ceartă cu patronul Gigi Becali, iar unul dintre motivele rupturii dintre cei doi l-a reprezentat faptul că nu s-au pus de acord asupra designului tricourilor.
"Mamalicki a venit cu o echipă cam obosită"
Jocul prestat de Steaua în amicalul cu bulgarii de la Litex Loveci i-a încântat însă pe Liţă Dumitru şi pe Emeric Ienei. Totuşi, cei doi au ţinut să precizeze că "militarii" nu au avut un adversar care să le pună cine ştie ce probleme.
"Mamalicki (n.r. – Hristo Stoicikov, antrenorul echipei din Loveci) a venit cu o echipă cam obosită, aşa că testul nu a fost concludent pentru Steaua", susţine Liţă.
"Steaua e pe un drum bun. Să vedem însă cum se va descurca în campionat, pentru că Litex a fost mult sub nivelul ei", a precizat şi "Imi" Ienei.’
Gică Hagi a fost profund dezamăgit de echipamentul cu care Steaua a jucat finala din 1989 cu AC Milan 13 sticle de plastic au fost reciclate pentru fabricarea fiecărui echipament

"Culorile tradiţionale ale Stelei sunt roşu şi albastru, nu acest bleu. Tricourile astea sunt urâte, nu-mi plac deloc."
EMERIC IENEI, ex-Steaua

Alex Chipciu, în dizgraţia lui Gigi

Victoria la scor de neprezentare pe care Steaua a repurtat-o în faţa formaţiei bulgare Litex Loveci l-a entuziasmat pe Gigi Becali, patronul Stelei.
"Avem echipă puternică, nu mai e nevoie să facem achiziţii doi sau trei ani. Bine, vom mai lua câte un jucător pe an, ca să acoperim posturile deficitare", a spus fostul oier, la sfârşitul amicalului.

Becali nu s-a putut abţine nici de această dată să nu facă analize tactice în faţa camerelor de televiziune şi s-a arătat dezamăgit de prestaţia lui Alex Chipciu:
"Chipciu parcă nu mai e cel de dinainte. Dar a marcat şi a scăpat de critici. Mi-a plăcut golul lui Chipciu, dar dacă nu marca… Dumitraş, Filip, Lupu şi fraţii Costea mi-au plăcut cum au jucat. Tibi Bălan a început şi el să semene cu cel de dinainte. În prima repriză, n-am pasat deloc la mijlocul terenului, dar în cea de-a doua, s-a pasat bine".
"Chipciu e un jucător care promite. Nu-i strică să fie un pic pus sub presiune, dar aceasta trebuie să fie una pozitivă", crede Emeric Ienei.