„Tribunalul conştiinţei“ de la Vatican rupe tăcerea

„Tribunalul conştiinţei“ de la Vatican rupe tăcerea

După aproape 900 de ani de mister, Penitenciarul Apostolic, cel mai vechi departament al Sfântului Scaun, a dezvăluit cu ce se ocupă.

Cea mai secretă instanţă a Vaticanului, Penitenciarul Apostolic, a dezvăluit recent felul în care Biserica Catolică tratează cele mai grave păcate mărturisite în confesionale. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph“, „tribunalul conştiinţei“, cum este supranumită instanţa, a fost învăluit în mister încă de la înfiinţarea sa, de către Papa Alexandru al III-lea, în 1179, iar până acum nu a furnizat niciodată detalii despre cazurile pe care le analizează. Acestea sunt atât de odioase încât numai Papa îi poate ierta, eventual, pe păcătoşi.

„Chiar dacă este cel mai vechi departament al Sfântului Scaun, el este foarte puţin cunoscut, tocmai pentru că prin natura sa are de-a face cu lucruri secrete“, a explicat episcopul Gianfranco Girotti, al doilea oficial din ierarhia tribunalului.

Dacă preoţii şi episcopii pot „rezolva“ păcate precum crima sau chiar genocidul, tribunalul analizează păcate privite de Biserică drept „şi mai grave“.

Printre acestea se numără:

  • încercarea de asasinare a Papei
  • încălcarea de către unii preoţi a secretului spovedaniei (dezvăluirea păcatului şi a făptuitorului care l-a mărturisit).

Întinarea euharistiei, tot mai frecventă

 

 

  • Alte cazuri sunt cele ale preoţilor care întreţin raporturi sexuale cu cineva pe care apoi îl sau o iartă pentru că a păcătuit.
  • De asemenea, tribunalul îi judecă şi pe acei bărbaţi care participă direct la un avort - fie şi numai prin achitarea contravalorii acestuia - şi ulterior încearcă să devină preoţi.

„Este o încălcare a regulilor şi înseamnă că el nu trebuie hirotonisit fără o iertare din partea Papei“, a spus cardinalul James Francis Stafford, şeful Penitenciarului Apostolic.

  • Violarea euharistiei (împărtăşaniei), despre care catolicii cred că este trupul şi sângele lui Hristos, este considerată la rându-i un păcat de o gravitate extremă, şi încă unul tot mai des întâlnit.

Cardinalul Stafford, american la origine, a menţionat că s-au înmulţit cazurile de persoane care primesc împărtăşania şi apoi o scuipă sau o batjocoresc în alte feluri, uneori în ritualuri sataniste. În iulie anul trecut, un renumit profesor universitar american, care dorea să evidenţieze dreptul la libertatea în gândire, inclusiv libertatea de a crede în orice, a străpuns cu un cui pâinea euharistică (hostia) şi apoi a aruncat-o la gunoi. „Am găurit-o cu un cui ruginit. Apoi am aruncat-o în coşul de gunoi. Pune la îndoială totul. Dumnezeu nu este mare. Iisus nu este Mântuitorul nostru“, a spus Paul Z. Myers, de la Universitatea Minnesota.

Astfel de păcate, care sunt exclusiv resortul Papei, via tribunal, sunt sancţionate de obicei cu excomunicarea automată. Dacă Sfântul Părinte decide să-l ierte pe păcătos, excomunicarea este ridicată. Tribunalul Suprem al Penitenciarului Apostolic judecă şi cazurile care-i sunt aduse în atenţie de persoane care caută o iertare sau o dispensă oficială a Vaticanului.

Ne puteți urmări și pe Google News