Evenimentul Zilei > Sport > Trei fotbaliști din Liga I sancționați pentru doping. Echipa riscă excluderea din campionat
Trei fotbaliști din Liga I sancționați pentru doping. Echipa riscă excluderea din campionat

Trei fotbaliști din Liga I sancționați pentru doping. Echipa riscă excluderea din campionat

Verdict în cadrul jucătorilor prinși cu semne de dopaj la echipa de fotbal Astra Giurgiu. Și echipa ar putea avea probleme mari.

 

Agenția Națională Anti-doping a anunțat sancțiunile pentru trei fotbaliști acuzați de dopaj. Este vorba de jucătorii echipei de fotbal Astra Giurgiu, Kehinde Fatai, Alexandru Ioniță și Takayuki Seto. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. dar decizia nu este definitivă.

Cei trei jucători au fost sancționați după ce au apărut în mai multe fotografii, realizate la o clinică din București, cu perfuzii în venă. Imaginile au fost postate pe internet, de centrul medical respectiv, în scopul promovării tratamentelor. De pe internet, acestea au ajuns la ANAD care a demarat o cercetare.

Agenția a decis ca Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai să fie suspendați pentru un an. Takayuki Seto a primit opt luni de suspendare.

„ (…) Suspendă din activitatea sportivă pe sportivii Fatai Kehinde Feyi și Ioniță Alexandru pe câte o perioadă de 1 an pentru abaterile prevăzute din art. 2, alin. 2, lit. b) din Legea 227/2006, de la data prezentei. Suspendă din activitatea sportivă pe sportivul Seto Takayuki pe o perioadă de 8 luni pentru abaterea prevăzută de art. 2, alin. 2, lit. b) din Legea 227/2006, de la data prezentei.

În baza art.60, alin. 7 din Legea 227/2006 deduce din perioada suspendării durata suspendării provizorii cu începere de la 30 septembrie 2020”, se arată în decizia ANAD.

Cei trei erau deja suspendați, provizoriu, începând din septembrie 2020, astfel că acceste perioade vor fi scăzute din pedeapsa primită.

Cum au ajuns în atenția ANAD

La începutul lunii septembrie 2020, ANAD a intrat în posesia unor imagini care au fost postate de o clinică din București pe o rețea de socializare. Fotografiile au fost realizate în scopul promovării imaginii și a tratamentelor pe care acest centru medical le oferă. În poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, cei trei jucători ai Astrei Giurgiu, cu perfuziile-n venă.

În urma apariției acestor fotografii, ANAD a demarat o cercetare și a stabilit că cei trei sportivi au apelat la metode interzise pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.

Astra Giurgiu, pericol de excludere din Liga I

Dacă decizia ANAD va rămâne definitivă, echipa celor trei fotbaliști declarați dopați, Astra Giurgiu, va trebui exclusă din Liga I. Măsura este prevăzută în Legea antidoping, în care sunt stabilite consecințele unor astfel de fapte.

„În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor” (art. 62).

Trimiterea către articolul 2 cuprinde capul de acuzare care există în cazul celor trei jucători:

„Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.