Evenimentul Zilei > Actualitate > Trei foşti şefi ai Minei Petrila, condamnaţi la închisoare în dosarul exploziei din 2008
Trei foşti şefi ai Minei Petrila, condamnaţi la închisoare în dosarul exploziei din 2008

Trei foşti şefi ai Minei Petrila, condamnaţi la închisoare în dosarul exploziei din 2008

Cei trei inculpaţi în dosarul exploziei de la Mina Petrila, fostul director, Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, fost şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră, au fost condamnaţi la închisoare de magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu.

Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii în cazul accidentului de pe 15 noiembrie 2008, când 13 mineri au decedat, iar alţi 15 au fost răniţi. Sentinţa a fost făcută publică în această dimineaţă şi poate fi atacată cu apel, apoi cu recurs de cei trei inculpaţi.
Magistraţii judecătoriei Târgu-Jiu au decis ca cei trei directori să fie condamnaţi la închisoare cu executare pentru infracţiunile de care erau acuzaţi.
Astfel, fostul director Aurelian Necula va executa şapte ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, va executa şase ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ungur,  fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră, va executa şase ani şi şase luni de închisoare.
Despăgubiri de 1,5 milioane de lei
De asemenea, prin sentinţa magistraţilor de la Judecătoria Târgu-Jiu, cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsabile civilmente  – CNH S.A. Petroşani şi E.M. Petrila  – sunt obligaţi la plata a 342.429,44 lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, 120.410,49 lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 14.098,08 lei despăgubiri civile către Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu dobânzile legale aferente până la achitarea integrală a debitelor.
În plus, cei trei foşti şefi vor trebui să le plătească despăgubiri părţilor vătămate din dosar sau urmaşilor acestora, în valoare de 1,5 milioane de lei, plus cheltuieli de judecată în valoare de 80.000 de lei.
Nu mai puţin de 13 mineri au murit, iar alţi 15 au fost răniţi, pe 15 noiembrie 2008, în urma a două explozii produse în subteranul Minei Petrila. În dosarul accidentului colectiv de muncă au fost găsite responsabile cinci persoane. Alături de cele trei persoane din conducerea minei condamnate, au mai fost găsite vinovate două persoane care şi-au pierdut viaţa în în cele două explozii, alături de alţi 11 mineri şi salvatori minieri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.