Evenimentul Zilei > Politica > Trei ani de închisoare cu suspendare pentru bărbatul acuzat de dispariția misterioasă a trei surori din Rădăuți
Trei ani de închisoare cu suspendare pentru bărbatul acuzat de dispariția misterioasă a trei surori din Rădăuți

Trei ani de închisoare cu suspendare pentru bărbatul acuzat de dispariția misterioasă a trei surori din Rădăuți

Marea anchetă a procurorilor criminalişti de la Bucureşti în dosarul Elodia X 3, privind dispariţia a trei surori din Rădăuţi, care au intrat parcă în pământ, una din 1995, două din 2005, se dovedeşte a fi un mare fâs, anchetatorii alegându-se doar cu o plasă de fragmente osoase de provenienţă animale, găsite în urma săpătorilor făcute în curtea suspectului lor, Vasile Lavric.

Acesta din urmă a fost săltat în luna aprilie a anului trecut, după ce o armată de ofiţeri de la Investigaţii Criminale au descins la locuinţa părinţilor lui Lavric şi au început să sape prin curte, găsind câteva fragmente de oase.

„Au găsit oase ale fetelor dispărute”, spunea mai toată lumea atunci, bănuind că se va rezolva misterul acelor dispariţii. Lavric îşi striga nevinovăţia, dar la Bucureşti, magistraţii au decis să-l aresteze preventiv. Culmea, nu în dosarul dispariţiilor surorilor Iordache (redeschis la finele lui 2013 de Parchetul General, după ce în septembrie 2006 a fost închis din lipsă de probe de procurorii suceveni). Lavric a ajuns după gratii pentru o presupusă tentativă de omor comisă în 2000, când şi-ar fi lovit în cap cu ciocan soţia din acea vreme, Nicooleta Lavric (fostă Iordache), fapta fiind reconstituită pe baza unor documente medicale şi a unor declaraţii din cererea de divorţ pe care victima a depus-o cinci ani mai târziu.

Din spatele gratiilor, Vasile Lavric susţinea că nu e vinovat, nici de acele dispariţii (indicându-le anchetatorilor că dispărutele ar fi în Italia) şi nici de tentativa de omor, declarând în această privinţă că soţia sa s-ar fi lovit singură, după ce a căzut, iar de atunci au mai trăit cinci ani împreună, după care femeia a băgat divorţ, iar la câteva zile a dispărut fără urmă. Vasile Lavric a intrat în greva foamei în timp ce era arestat preventiv, ajungând de mai multe ori la spital după aproape două luni în care a refuzat să mănânce.

Judecătorii i-au schimbat apoi măsura arestului preventiv în acea a a arestului la domiciliu şi, ulterior, în cea a controlului judiciar, iar recent s-a dat verdictul: trei ani de închisoare cu suspendare. Asta, în dosarul de tentativă de omor, iar sentinţa nu este definitivă fiind atacată la instanţa superioară, atât de către Lavric, cât şi de către procurori. În privinţa celuilalt dosar, nu se mai ştie nimic. Doar că investigatori trimişi de la Bucureşti au săpat în curtea părinţilor lui Vasile Lavric, au repetat povestea după o săptămână, iar după câteva luni, au revenit în zona Rădăuţi, unde au săpat din nou, sperând să dea de cadavrele victimelor.

Au găsit, doar, din informaţiile noastre, doar oase de provenienţă animală, nimic altceva, iar din câte se pare dosarul va fi închis din nou, exact ca în 2006 de către anchetatorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
 
Ce s-a întâmplat cu surorile Iordache?

Anchetatorii nu au reuşit însă să răspundă la cea mai importantă întrebare a acestui caz: ce s-a întâmplat cu surorile Iordache. Iuliana a dispărut prima, în 1995. Avea doar 15 ani pe atunci. În aprilie 2005, la câteva zile de la introducerea cererii de divorţ, dispare şi soţia lui Vasile Lavric, Nicoleta Lavric (fostă Iordache).

Nu a trecut mult timp de la dispariția soţiei sale, iar mecanicul auto din Rădăuţi a adus-o acasă la el pe sora Nicoletei, Ramona Iordache, cu care avea un copil în urma unei relaţii extraconjugale, încă de pe vreme când tânăra avea doar 13 ani. La două luni după dispariția Nicoletei, dispare şi Ramona. „Sunt în Italia”, strigă Vasile Lavric, fiind convins că surorile sunt în viaţă şi se ascund ca să-i facă lui rău.