Trecerea la ora de vară produce dereglări în organism. Persoanele cele mai afectate

Trecerea la ora de vară produce dereglări în organism. Persoanele cele mai afectate Sursa: arhivă EVZ

Trecerea la ora de vară produce o serie de dereglări în organismul uman. Conform specialiștilor eliberarea melatoninei şi cortizolului sunt influențate de aceste schimbări.  De asemenea, persoanele care suferă de depresie vor întâmpina dificultăți în ceea ce privește adaptarea la ora de vară.

Trecerea la ora de vară, efecte negative asupra organismului

Melatonina și cortizolul sunt doi hormoni esențiali pentru sănătate, aceștia fiind eliberați în anumite momente ale nopții. Trecerea la ora de vară a influențează modul în care cei doi hormoni sunt eliberați.

Conform specialiștilor, consecințele privării de somn pot fi serioase, iar recuperarea decalajului de o oră este importantă. Adaptarea organismului la schimbarea de oră poate dura până la o săptămână sau chiar două.

Ora de vară

Sursa foto: dreamstime.com

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. ”, susține medicul cardiologul Ștefan Busnatu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tulburări de somn

Odată cu trecerea la ora de vară, oamenii se pot confrunta cu o dereglare a ritmului biologic. Pentru a menține o calitate bună a vieții, fiecare persoană ar trebui să aloce odihnei 8 ore de somn. Acest lucru facilitează eliberarea de melatonină din corp și permite eliberarea a cortizolului într-un mod normal.

„Este foarte important să avem în vedere că organismul nostru are ceas intern. Este bine cumva să păstrăm acest ceas intern, calibrat pe un program fix şi indiferent de schimbarea orei, acum dacă vorbim de traversarea unui continent, lucrurile sunt problematice că tocmai de asta readaptarea durează 2-3 săptămâni pentru a ajunge la un ritm circadian normal.”, a adăugat specialistul.

Somn odihnitor, ora de vară

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Persoanele care suferă de depresie și boli cardiace, afectate de trecerea la ora de vară

Persoanele care suferă de depresie se vor adapta mai greu la schimbare. Specialiștii susțin că acestea sunt primele care resimt efectele negative ale trecerii la ora de vară.  De asemenea, schimbarea vine la pachet cu diferite stări și adolescenți. Acestea ar putea fi mult mai irascibili și pot avea o episoade de anxietate.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil. (…)Ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulțumire. “, a explicat psihologul Bianca Poptean.

Un studiu al Academiei Americane de Neurologie, realizat în 2014, arată că schimbarea orei poate creşte rata de AVC ischemic.