În noaptea de 30 spre 31 martie 2024, România va trece la ora de vară, moment în care ceasurile vor fi mutate înainte cu o oră. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00.
Prima introducere a acestei ințiative în România a avut loc în anul 1932. Între 1932 și 1939, această practică a fost aplicată anual, începând cu prima duminică din aprilie, la ora 00.00, și încheindu-se în prima duminică din octombrie, la ora 01.00.
Se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie
Potrivit normelor legislative actuale ale Uniunii Europene, se dă ceasul înainte în ultima duminică a lunii martie și revenim la ora standard în ultima duminică a lunii octombrie.
Între anii 1941 și 1979, ora de vară nu a mai fost utilizată. În plus, în 1997, prin Ordonanța nr. 20, la articolul 1 se specifică faptul că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
Cui aparține ideea orei de vară
Conceptul orei de vară a fost menționat pentru prima dată de celebrul om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Într-un eseu intitulat „An Economical Project”, el a prezentat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit în lămpile de iluminat.
Una dintre aceste metode sugera introducerea unei perioade de timp specifice în timpul verii.
La vârsta de 78 de ani, în timp ce se afla la Paris, Franklin s-a preocupat de modul în care lămpile cu ulei generau lumină și cât de eficiente erau acestea.
Într-o dimineață de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 și a fost uimit de cât de luminată era camera sa. La început, a crezut că lumina venea de la lămpile cu ulei de pe străzile din Paris. Dar, a observat că soarele tocmai răsărea la orizont.
Ora de vară, preluată și de un constructor britanic
Ideea lui Franklin a fost preluată de William Willett, un constructor britanic. El, la rândul său, a fost surprins când într-o dimineață de vară, în jurul orei 6, deși afara era deja lumină, toate obloanele caselor erau încă închise.
Într-un pamflet din 1907, el a sugerat adăugarea a 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și deducerea acestor minute în duminicile lunii septembrie.
În 1908, încercarea de a introduce această regulă în Marea Britanie a fost primită cu reacții negative, potrivit astro-urseanu.ro.