Foloseşte şampon cu sulf, ia suplimente cu zinc şi seleniu sau tratează-te cu o mască preparată cu gălbenuş, ulei de ricin şi alcool medicinal.
Principala cauză care duce la apariţia mătreţii este o ciupercă. Mătreaţa poate însă apărea şi din cauza stresului, a dezechilibrelor hormonale sau a circulaţiei sanguine locale proaste.
Poţi scăpa de mătreaţă cu ajutorul şampoanelor medicinale pe bază de ketoconazol şi sulf, al cremelor cu antimicotic şi al suplimentelor nutritive. Netratată, mătreaţa poate duce la căderea părului, te avertizează medicii. Nu te vopsi în timpul tratamentului Şamponul medicinal se foloseşte de două ori pe săptămână, timp de două luni. „Dacă în timpul tratamentului nu se observă nicio ameliorare, se administrează tratament local pe bază de soluţie cu cortizon, reductor de oxigen sau soluţii antimicotice, eliberate cu reţetă medicală“, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica DermaStyle din Capitală.
O altă soluţie pentru tratarea mătreţii este crema cu antimicotic. Aceasta se utilizează o dată pe săptămână, se aplică seara pe scalp şi se lasă să acţioneze toată noaptea.
Şi suplimentele nutritive pe bază de zinc şi seleniu sunt recomandate pentru tratarea mătreţii, deoarece intervin în scăderea secreţiei de sebuum. „O soluţie mai populară este folosirea unei măşti preparată din două gălbenuşuri, o lingură de ulei de ricin şi una de alcool medicinal. Se masează rădăcina firului de păr o dată pe săptămână şi se clăteşte“, te sfătuieşte Mihaela Leventer. De asemenea, evită pieptănarea agresivă, nu-ţi vopsi părul prea des şi nu folosi excesiv ondulatoarele electrice pentru păr, mai spun medicii.
„Produsele de styling-fixativ, ceara, gelul şi spuma de păr determină îngrăşarea scalpului şi au acţiune iritantă, motive pentru care e bine să le evitaţi. În plus, nu este recomandată vopsirea în perioada în care se face tratament pentru mătreaţă, deoarece se produce iritarea unui scalp oricum sensibil“, completează Oana Clătici, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Stres sau tulburări gastrice „Malassezia (n.r. - ciupercă) există în mod normal pe pielea capului, dar şi pe faţă şi în zonele pielii cu multe glande sebacee. În mătreaţă, această ciupercă se înmulţeşte considerabil şi poate determina multiplicarea mai rapidă a celulelor pielii capului şi apariţia peliculelor“, explică Oana Clătici.
Mătreaţa mai poate fi cauzată însă şi de stres, anxietate sau dezechilibre hormonale. De asemenea, tulburările gastrice, transpiraţia excesivă, intoleranţa la produsele de îngrijire a părului şi circulaţia sanguină locală proastă pot duce la apariţia mătreţii.
„Mătreaţa poate fi cauza căderii părului. Dacă apare frecvent, poate fi semnul unor probleme mai grave, precum psoriazis sau dermatită seboreică“, mai spune Oana Clătici.