Tratament gratuit pentru copiii cu ADHD

Tratament gratuit pentru copiii cu ADHD

TERAPIE. Copiii care suferă de tulburare kiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD) vor putea fi trataţi gratuit cu încă un medicament, introdus luna trecută pe lista tratamentelor suportate integral de bugetul asigurărilor de stat.

Faţă de alte tratamente, noul medicament, numit Concerta, se eliberează treptat în organism. „Medicamentul acţionează timp de 12 ore. El creşte nivelul dopaminei dintr-o zonă a creierului. La ADHD, acest neurotransmiţător lipseşte. Este indicat să se dea medicamentul pentru o perioadă de minimum doi ani“, declară Iuliana Dobrescu, medic primar psihiatrie infantilă la Spitalul „Alexandru Obregia“, din Capitală.

Medicii atrag atenţia că nu toţi copiii cu ADHD au nevoie de tratament medicamentos. „În formele uşoare, funcţionează psihoterapia“, subliniază doctorul. Simptomele care ar trebui să le dea de gândit părinţilor sunt impulsivitatea, agresivitatea şi conflictele dese cu ceilalţi copii. Statisticile arată că aproximativ 7% din copiii de vârstă şcolară au ADHD, băieţii fiind mult mai expuşi decât fetele. În 30% dintre cazuri, copiii afectaţi se vindecă până la vârsta adultă. În schimb, există un risc ridicat ca alţi 30% dintre cei afectaţi să ajungă la maturitate la acte de delincvenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News