Transformări ciudate în organism, dacă dormi prea mult. Ce efecte apar, de fapt

Transformări ciudate în organism, dacă dormi prea mult. Ce efecte apar, de fapt Orele de somn și riscul de diabet. Sursa foto: Arhiva EvZ

Dacă încerci să revii la rutina de dinainte de vacanța de Crăciun, expertul în sănătate, Denis Kinane, a dezvăluit câteva metode prin care poți face acest lucru. Cea mai mare problemă a tuturor persoanelor este rutina de somn. 

Multe persoane nu acordă suficient interes orelor de somn dormite. Contrar credinței populare, Fundația Națională pentru Somn recomandă ca adulții să doarmă în jur de 7-9 ore pe noapte. „Adulții care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt mai susceptibili să sufere din cauza unor probleme de sănătate, cum ar fi atacul de cord, hipertensiunea arterială, astmul și depresia”, a spus profesorul Kinane.

Efectele lipsei somnului

Dacă te culci prea târziu, s-ar putea să te trezești foarte obosit a doua zi. „Somnul vă ajută corpul să se repare și să funcționeze normal în timpul zilei. Somnul nu este bun doar pentru creșterea nivelului de energie, ci este esențial și pentru sănătatea inimii.”

„Dacă nu te odihnești suficient, s-ar putea să ai probleme cu motivația, motiv pentru care vei simți nevoia să mănânci alimente dăunătoare pentru inimă. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă și risc crescut de accident vascular cerebral”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt mit privind somnul este să te gândești că nu-ți poți schimba rutina, a spus profesorul Kinane. De fapt, există o mulțime de lucruri pe care le poți face cu privire la somnul tău, inclusiv să ai activitate fizică mai intensă în timpul zilei. 

„Dar încercați să nu faceți exerciții cu câteva ore înainte de culcare, deoarece endorfinele create de exerciții vă pot împiedica să adormiți”, a spus el. De asemenea, ar trebui să evitați utilizarea dispozitivelor electronice și a luminii artificiale de la telefoane, deoarece aceasta poate reduce producția de melatonină și poate preveni senzația de oboseală. 

Prea multe ore de somn

Prof Kinane a adăugat că nu mănâncă sau bea cu câteva ore înainte de culcare. Evitarea cofeinei, a alcoolului și a alimentelor bogate în zahăr este cheia unui somn odihnitor. „ Dacă dormi într-un loc întunecat, liniștit, care are o temperatură potrivită, somnul tău va fi mult mai odihnitor”, a spus el.

Dacă te simți constant obosit, ai putea crede că cu cât dormi mai mult, cu atât te vei simți mai odihnit. Cu toate acestea, profesorul Kinane a spus că prea mult somn poate duce la probleme precum diabetul. „Somnul în exces poate duce la creșterea în greutate, care provoacă riscul de diabet. Un studiu a arătat că persoanele care au dormit nouă sau zece ore în fiecare noapte au avut cu 21% mai multe șanse de a deveni obezi decât oamenii care au dormit între șapte și opt ore”.

Un studiu a constatat că dormitul nu inversează niciunul dintre efectele negative asociate cu lipsa somnului. „ Dormitul pe timpul zilei este un sentiment fals de recuperare a organismului”, a spus profesorul, potrivit The Sun.