Poluarea aerului duce la un risc crescut de accident vascular cerebral

Poluarea aerului duce la un risc crescut de accident vascular cerebral Consultarea pacienților de la distanță continuă și în luna iulie. Sursa foto: Dreamstime

O nouă cercetare de la Școala de Sănătate Publică a Universității Sun Yat-sen din Guangzhou, China, amplifică modul în care poluarea aerului ar putea afecta sănătatea oamenilor. Studiul s-a concentrat pe impactul asupra sănătății al granulelor PM 2,5.

Cercetătorii s-au uitat la nivelurile de dioxid de azot (NO₂) și oxizi de azot (NO𝑥) din aerul poluat și au măsurat nivelurile de poluanți din aer în funcție de greutatea lor în micrograme.  Studiul arată că pentru fiecare creștere a PM 2,5, riscul unui prim accident vascular cerebral a crescut cu 24%, iar riscul unui prim accident vascular cerebral letal a crescut cu 30%.

Un nou studiu 

De asemenea, poluanții au provocat o ușoară creștere a riscului de mortalitate cardiovasculară pentru persoanele care au suferit deja un accident vascular cerebral. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru NO₂, care a crescut riscul de mortalitate cu 0,04%, deși acest efect s-a diminuat cu timpul.

Dr. Franco Folino, Ph.D., cardiolog cercetător de la Universitatea din Padova din Italia, care nu este implicat în studiu: „În ciuda numeroaselor studii care au arătat efectele nocive ale poluării asupra sănătății, pare să existe încă puțină conștientizare cu privire la necesitatea de a lua măsuri adecvate pentru a reduce expunerea la poluanți, în special în rândul populațiilor cu risc mai mare.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii au urmărit progresul de sănătate al acestor persoane. În acest timp, 5.967 de persoane au suferit primele accidente vasculare cerebrale sau incidente. În plus, 2.985 de persoane au avut efecte cardiovasculare post-accident vascular cerebral și au existat 1.020 de decese ulterioare.

Poluarea aerului 

Cercetătorii au folosit date privind poluarea aerului pentru a estima expunerea în funcție de locul în care locuiau oamenii. Ei au modelat expunerea fiecărui individ la poluanți pe baza datelor de utilizare a terenurilor, trafic, populație și topografie. „Acest nou studiu încearcă să evalueze efectele „dinamice” ale poluării asupra riscului de accident vascular cerebral și mortalității într-o populație mare pe o perioadă foarte lungă de urmărire”, a spus dr. Folino.

În zilele în care calitatea aerului atinge niveluri moderate până la periculoase, autorii studiului sugerează că oamenii ar trebui să-și reducă activitățile exterioare, inclusiv exercițiile fizice, și să ia în considerare purtarea măștilor și utilizarea purificatoarelor de aer HEPA.

„Toți oamenii, dar mai ales cei cu risc cardiovascular ridicat, ar trebui să evite expunerea la niveluri ridicate de poluare”, a spus dr. Folino. „Trebuie să desfășurăm activități fizice în zone sănătoase și să fim atenți la posibilele surse poluante din interiorul casei”, a spus acesta potrivit Medical News Today.