Transferuri penale spre Spania şi Italia

Transferuri penale spre Spania şi Italia

Conducătorii din fotbal puşi sub învinuire de DNA, în scandalul transferurilor de jucători, au intrat în panică. Cele mai mari sume au dispărut în tranzacţiile cu cluburi din Spania şi Italia.

Investigaţiile Procuraturii în privinţa transferurilor din fotbalul românesc par să fi intrat - în sfârşit, după ani de tergiversare - în linie dreaptă. TVR a dezvăluit marţi că DNA a demarat deja procedura de punere sub învinuire a celor mai multe dintre personajele care au condus şi exploatat sălbatic fotbalul românesc după Revoluţie. Ancheta a vizat neregulile produse în special în privinţa transferurilor de fotbalişti. „Suveica“ transferurilor De pe listă nu lipsesc patronul rapidist George Copos, acţionarii dinamoviş ti Cristi Borcea şi Nicolae Badea, fostul manager stelist Mihai Stoica, preşedintele bistriţean Jean Pădureanu. În capul listei sunt însă fraţii Ioan şi Victor Becali, „placa turnantă“ a afacerilor care, după Revoluţia din 1989, au adus fotbalul românesc în sapă de lemn, pentru a umple buzunarele celor aciuaţi în funcţii de conducere. Lui Victor Becali (singurul dintre fraţi rămas cu licenţă de impresar FIFA) i s-a comunicat deja faptul că a fost pus sub învinuire şi i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Timp de ani buni, singura instituţie din România care a luptat cu matrapazlâcurile din fotbal a fost presa. Ziariştii au dezvăluit sumele colosale care lipseau din transferurile jucătorilor români de la cluburile din ţară la cele din străinătate. Se perfecţionase o „suveică“ prin care toată lumea câştiga în dauna grupărilor româneşti, văduvite de sume importante şi, în acelaşi timp, spoliate de fotbaliştii valoroşi.

„Schema“ era simplă: fotbaliştii de valoare erau vânduţi pe bani buni la echipe din străină tate. În ţară se declara o sumă infimă faţă de cea reală, aceasta fiind trecută în actele contabile şi în contul clubului din România. Diferenţa (de obicei, de câteva ori mai mare decât ce ajungea la bugetul echipelor noastre) căptuşea conturile intermediarilor şi ale conducătorilor de cluburi. Aşa a fost posibil ca impresarii să ajungă la averi colosale, iar şefii grupă rilor noastre să-şi înmulţească în progresie geometrică averea. Toată această bogăţie expusă ostentativ şi-a găsit reversul în decăderea fotbalului. 2004, începutul sfârşitului Lucrurile au început să se schimbe treptat în ultimii ani, odată cu intrarea lui Gigi Becali în fotbal. Ambiţiile patronului stelist, care a refuzat să participe la combinaţiile vărului „Giovani“ pentru a construi o echipă puternică în Ghencea, i-au forţat şi pe ceilalţi să-şi tempereze elanul distructiv. Autorităţile şi-au îndreptat atenţia asupra şmecheriilor din fotbal odată cu schimbarea puterii, în 2004. De mai bine de un an, DNA interceptează telefoanele conducătorilor din Liga I şi ale impresarilor. Cercetările au fost continuate pe mai multe fronturi (inclusiv în străină- tate). Acum, odată cu apariţia dovezilor, lucrurile par să fi intrat în linie dreaptă.

ANCHETAŢII Oamenii bogaţi ai unui fotbal sărac-lipit GEORGE COPOS. Cunoscut ca un om de afaceri veros, gata să-şi sacrifice colaboratorii apropiaţi pentru a-şi atinge ţelul, patronul rapidist şi-a maximizat profitul în Giuleşti prin orice mijloace. De-a lungul anilor, a fost implicat în numeroase afaceri care nu miroseau tocmai bine, fiind adesea acuzat de parteneri că i-a înşelat la transferurile jucătorilor.

Cazurile Bogdan Lobonţ, Daniel Pancu, Cristian Dulca şi Adrian Iencsi au făcut, de altfel, înconjurul Europei, „construindu- i“ o faimă proastă bogătaşului. Magnatul şi-a petrecut toată noaptea de marţi spre miercuri aranjându-şi dosarele. „Rapid nu are niciun fel de problemă în ceea ce priveşte transferurile de jucători! Astăzi, dacă suntem controlaţi, nu au ce să găsească. Totul, până la ultimul cent, este scris în documente“, ne-a declarat ieri, sub imperiul emoţiei, patronul Rapidului. JEAN PĂDUREANU. Preşedintele Gloriei Bistriţa este considerat „creierul“ Cooperativei, dar şi un personaj deosebit de abil, cu multe relaţii şi grijuliu în „manevrele“ făcute. „Lordul“ a dat „tunuri“ rare, dar importante, care au ţinut pe linia de plutire echipa sa, Gloria.

Spre deosebire de alţii, Pădureanu a făcut bani pentru club, nu pentru folosul personal. Şeful Gloriei e un tip care-şi pierde greu cumpătul. Se pare însă că acum lucrurile sunt mult mai serioase. „Trebuie să anunţ Consiliul Director. Abia după aceea voi face declaraţii pe această temă. O să organizez o conferinţă de presă luni şi o să clarific lucrurile atunci“, ne-a declarat debusolat Pădureanu, refuzând să spună de ce l-a luat DNA în vizor. Lui Pădureanu i-ar putea fi imputate transferurile lui Sânmărtean şi Ionel Ganea. MIHAI STOICA. Fostul manager general al Stelei trage ponoasele de pe urma activităţii sale ca subaltern al lui Gigi Becali. „Meme“ va trebui să răspundă la DNA pentru transferurile pe care şi-a pus semnătura. Nu este exclus ca Stoica să plătească şi pentru păcatele lui Gigi Becali, cel care a avut grijă să nu-i apară numele pe acte. Acesta este şi motivul pentru care Gigi nu este anchetat în cazul transferurilor ilicite. Numele lui „Meme“ a fost vehiculat în special în privinţa transferurilor fotbaliştilor brazilieni Elton şi Andrey. Un alt motiv de nelinişte ar fi transferul lui Cernat la Dinamo Kiev. NICOLAE BADEA. Preşedintele Consiliului de Administraţie al lui Dinamo a ajuns pentru prima dată în faţa anchetatorilor DNA în octombrie, anul trecut. El a refuzat atunci să dezvăluie dacă a fost sau nu audiat în chestiunea transferurilor. Deşi este o persoană care obişnuieşte să-şi spună clar punctul de vedere, Nicolae Badea nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. Despre oficialul dinamovist se ştie că a fost coproprietar al câtorva jucători din echipa „roş-albă“, luându-şi cota-parte din transferurile acestora. „TRIUMVIRATUL“ „Fraţii dinamită“ au pulverizat fotbalul VICTOR BECALI. Impresarul este folosit ca paravan de fratele său în tranzacţiile cu fotbalişti. Fiind băgat „la înaintare“, probabil că de aceea a şi căzut primul în plasă. Victor a fost înştiinţat luni, 14 ianuarie, că este pus sub acuzare de către Direcţia Naţională Anticorupţie. „Voi fi anunţat în curând când trebuie să mă prezint în faţa anchetatorilor. Nu mi-e teamă, pentru că eu ştiu ce am semnat şi nu vor găsi nimic necurat la mine“, ne-a declarat Victor. IOAN BECALI. „Creierul“ afacerilor necurate cu jucători, omul de numele căruia se leagă majoritatea covârşitoare a cazurilor în care au dispărut pe drum milioane de dolari, şi-a pierdut licenţa de impresar acum doi ani, când au fost dezlegate iţele primului „dosar“, cel al lui Florin Bratu. Lăcomia sa e proverbială. Astă-vară, Cristi Chivu a ratat transferurile la Real Madrid sau FC Barcelona din cauza comisionului colosal cerut de „Giovani“. CRISTIAN BORCEA. Dinamovistul a fost adus în fotbal de Cornel Dinu, dar s-a dovedit mai atras de „stilul“ lui Ioan Becali, pe care-l admiră necondiţionat. De numele lui se leagă mare parte dintre afacerile dubioase cu fotbalişti făcute de Dinamo în ultimii ani. Cazul Marius Niculae e celebru.

Ne puteți urmări și pe Google News