UPDATE 16.00 Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis astăzi românilor din Teritoriile Palestiniene că au şanse să trăiască într-o ţară sigură după finalizarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene.

”Aveţi şanse să trăiţi într-o ţară sigură după terminarea negocierilor israeliano-palestiniene şi care sperăm să se finalizeze către sfârşitul anului, chiar dacă în perioada actuală se discută principiile. (…) Ar fi extraordinar de important ca acum aceste negocieri de pace să se finalizeze cu bine, ar fi tonul pe care Palestina şi Israelul l-ar da pentru restabilirea păcii în zonă”, a spus şeful statului la o întâlnire cu români din Teritoriile Palestiniene.
UPDATE 13.52 Preşedintele Traian Băsescu a declarat că rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric, la finalul discuțiilor cu liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Băsescu a mai arătat că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry.

„Am menţionat şi punctul nostru de vedere şi care cred că este punctul de vedere al tuturor celor care iubesc această regiune, care respectă, că niciuna din aceste probleme nu poate fi rezolvată fără compromis, un compromis care să aibă in un singur obiectiv două state în securitate şi pace. Este foarte uşor când nu vrei să ajungi la compromis să te cramponezi de istorie, dar rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric. Adevărul istoric poate să rămână în cărţile de istorie şi compromisul pentru realizarea păcii este ceea ce trebuie obţinut acum. Nimeni nu va nega istoria”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă după întrevederea cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.
O comisie mixtă româno-palestiniană se va reuni în perioada 12-14 februarie la Bucureşti, a mai anunţat preşedintele Băsescu. „În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale obiectivul nostru este să creştem nivelul de cooperare şi sperăm ca desfăşurarea la Bucureşti în perioada 12-14 februarie a comisiei mixte româno-palestiniene să fie un moment de ridicare a relaţiei bilaterale la un nivel superior”, a spus Traian Băsescu.

El a precizat că România va continua programele de asistenţă pentru construcţia instituţională, cât şi pentru pregătirea de cadre. De asemenea, Băsescu a indicat şi că România va continua să ofere burse pentru tinerii palestinieni.
UPDATE. Președintele Traian Băsescu a ajuns la Ramallah si discută,  la aceasta ora cu liderul palestinian, Mahmoud Abbas. El a fost intampinat, la palatul prezidențial de Abbas, caruia i-a spus ca se bucura sa-l revada dupa multa vreme. A urmat ceremonialul de primire, dupa care cele doua delegații oficiale s-au retras la discuții. 
La finalul intrevederii, cei doi oficiali vor face scurte declarații de presă. Seful statului roman va depune o coroana de flori la Mausoleul fostului presedinte Yasser Arafat, aflat in curtea presedintiei. Mormantul lui Arafat este unul "mobil", astfel incat sapoata fi mutat la Iersusalim, atunci cand se va muta capitala palestiniana in Ierusalimul de Est, dupa cum a explicat ziaristilor un purtator de cuvant al presedintiei.
Imediat în apropiere se află clădirea în care avea biroul fostul presedinte Arafat, ne-a indicat purtatorul de cuvant. Vis-a-vis de mausoleu, există o moschee, în varful careia este amplasat un laser "care arată  cu cea mai mare  precizie" directia in care este Ierusalimul.  
Astăzi este ultima zi a vizitei de stat în Israel și Teritoriile Palestiniene. Dimineață, președintele Băsescu a avut o întrevedere cu președintele Knessetului (Parlamentul israelian), Yuli Eldelstein. Înaintea întrevederii cu Yuli Edelstein, şeful statului român a avut o întâlnire şi cu liderul opoziţiei din Knesset, Isaac Herzog. Traian Băsescu a semnat în cartea de onoare de la Knesset, urmând apoi să viziteze Așezământul Bisericii Ortodoxe Române,  după care va pleca spre Ramallah.
La Mukata, complexul prezidențial al Autorității Naționale Palestiniene, va fi primit de presedintele palestinian, Mahmoud Abbas. Va depune o coroană de flori la Mausoleul fostului președinte Yasser Arrafat. După convorbiri între delegații si tete-a-tete între cei doi președinți,  Traian Băsescu va participa la un dejun de stat oferit de Abbas. Înainte de a părăsi Teritoriile Palestiniene, Băsescu se va întâlni cu reprezentanți ai comunității de români din zonă.

Dupa-amiază, presedintele Băsescu se întoarce în Israel si va merge la Centrul Simon Peres din Tel Aviv, unde se va întâlni cu membri ai comunității de români din Israel, ultimul punct de pe agenda  vizitei fiind o întrevedere cu reprezentanții Fundației "The Peres Center for Peace".

Te-ar putea interesa și: