Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Băsescu, discurs la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Seul
Traian Băsescu, discurs la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Seul

Traian Băsescu, discurs la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Seul

România a luat act de obiectivele şi planul de acţiuni convenite la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Washington, precum şi de angajamentele naţionale voluntare ale celor 30 de state participante. Pe această cale, doresc să reafirm angajamentele asumate de România în plan internaţional cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleară, precum şi a cerinţelor de securitate şi siguranţă nucleară, a afirmat Traian Băsescu, potrivit unui comunicat al președinției, în alocuțiunea sa de azi de la Summitul privind Securitatea Nucleară.

Președintele Băsescu a spus că "accidentul de la Fukushima a tras un semnal de alarmă pentru întărirea standardelor de siguranţă folosite pentru centralele nucleare, astfel încât să fie protejate viaţa şi sănătatea populaţiei şi să fie asigurată integritatea mediului".

"Printr-o politică strictă de siguranţă nucleară vom fi capabili să reclădim încrederea societăţilor noastre în alternativa eficientă sub aspect ecologic şi economic pe care o reprezintă energia electrică din surse nucleare.

În calitate de stat membru al NATO, România consideră că atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fără arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi declaraţiilor preşedintelui Obama, trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât timp cât vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară a asigurării securităţii tuturor statelor membre ale Alianţei", a spus Băsescu.

Șeful statului a adăugat că deja "cadrul juridic ONU în materie de securitate nucleară este transpus în legislaţia internă a României şi, astfel, este parte a politicii naţionale în domeniu".
"România este parte la Convenţia privind protecţia fizică a materialelor nucleare şi la Amendamentul la această convenţie, respectiv la Convenţia internaţională privind suprimarea actelor de terorism nuclear şi a contribuit decisiv, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU, la adoptarea rezoluţiei 1540 (2004). De asemenea, România sprijină aplicarea rezoluţiei 1977 (2011) şi este în proces de revizuire a practicilor naţionale şi a cadrului de reglementare pentru a reflecta cerinţele ultimelor documente ale Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică privind protecţia fizică a materialelor nucleare. România a asimilat în practică liniile directoare pe tema securităţii nucleare cuprinse în mai multe serii de publicaţii AIEA. În privinţa altor iniţiative multilaterale, România participă la Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear", a spus Băsescu.

În încheierea alocuțiunii, Traian Băsescu a anunțat că mâine va face o prezentare asupra politicii româneşti în domeniul securităţii nucleare.
Preşedintele României, Traian Băsescu, participă în perioada 26 – 27 martie a.c., la Seul, Republica Coreea, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, la invitaţia omologului sud – coreean, preşedintele Lee Myung-bak. Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului luni, 26 martie a.c., în cadrul primei sesiuni a Summitului:

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News