În 1973, când era doar un pui, Tyke a fost capturată în Mozambic. După ce a fost privat de libertate, elefantul a fost antrenat pentru a deveni elefant de circ. Ulterior, Tyke a fost expediată  în SUA și a fost vândută către Hawthorn Corporation, o companie care furniza animale circurilor.

În anii care au urmat, aceasta a fost supusă unor abuzuri greu de imaginat de către cei în grija cărora se afla. După mai multe spectacole a căror protagonistă a fost în SUA, Tyke a fost trimisă Honolulu, la circul din Hawai unde trebuia să își continue spectacolele. Dar se pare că ea avea cu totul alte planuri.

Pe data de 20 august 1994, în timpul unui spectacol, Tyke și-a ucis antrenorul și-a rănit grav îngrijitorul. Scenele s-au petrecut sub ochii îngroziți ai publicului. În disperarea de a scăpa, a dat o lovitură extrem de puternică pentru a își elibera calea de ieșire.

Alergând pe străzile din Honolulu, Tyke s-a bucurat de mai multă libertate decât avusese în ultimele două decenii. Dar, din păcate, nu a durat mult până când a fost încolțită de polițiști. Tyke a fost omorâtă de cele 87 de gloanțe trase de către autorități.

Povestea tragică a lui Tyke a fost prezentată și în documentarul ”Tyke Elephant Outlaw”, lansat în 2015. Tyke nu a avut o viață ușoară. Și, din păcate, experiența ei nu este singulară. La fel ca mulți elefanți capturați în sălbăticie și vânduți către Hawthorn Corporation, Tyke a fost forțată și abuzată pentru a deveni un animal de circ. Înlănțuită timp de 22 de ore pe zi, elefantul Tyke și-a petrecut timpul în sesiuni de antrenament, care deseori implicau strigăte, denigrări și abuzuri.

După ce a reușit să evadeze și să se bucure de puțină libertate, poliția a împușcat-o de 87 de ori, Tyke a murit pe loc. Bărbatul trimis să-și recupereze trupul a susținut mai târziu că Tyke avea „lacrimi” în ochi, scrie allthatsinteresting.