Tragedie la „Matei Balș”. De ce ard spitalele românești. Nereguli și anchete fără concluzii

Tragedie la „Matei Balș”. De ce ard spitalele românești. Nereguli și anchete fără concluzii

Tragedie la „Matei Balș”. De ce ard spitalele românești. O întrebare fără răspuns, deocamdată, având în vedere rezultatele anchetelor.

De ce ard spitalele românești? Probabil pentru că sunt vechi, pentru că sunt multe aparate - precum ventilatoarele de oxigen sau injectomatele - cu potențial inflamabil și care funcționează nesupravegheate.

Dar un răspuns clar nu are nici Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani. INSEMEX a făcut anchetă la Piatra Neamț, unde au murit 10 pacienți, iar alți șase și un medic au suferit arsuri grave.

De ce ard spitalele românești. Cronologia neagră

14 noiembrie 2020, Piatra Neamț - 10 morți, 7 răniți grav

În seara zilei de 14 noiembrie, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ,  a izbucnit un incendiu. Acolo erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Peste 150 de persoane cu 35 de mijloace au acţionat pentru stingerea incendiului.

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave.

Cinci intre cei şase pacienţi internaţi duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani au decedat ulterior. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, a fost transferat la Spitalul Militar “Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.

4 decembrie 2020, Târgu Mureș - fără victime

Pe 4 decembrie, la secția ATI a Clinicii Medicală III din Târgu-Mureș a izbucnit un incendiu. Cel mai probabil, de la o priză.

„Incendiul a fost lichidat de către personalul propriu până la sosirea forțelor de intervenție”, spuneau, atunci, reprezentanții ISU Mureș.

Din fericire, la Târgu Mureș nu au fost victime.

8 decembrie 2020, Cluj - fără victime

Pe 8 decembrie, un incendiu izbucnea chiar într-o sală de operații de la Institutul de Urologie. Medicii efectuau o operație de profil. Din plafonul fals al sălii de operație a început să iasă fum și, mai apoi, flăcări.

Medicii au oprit operația și au mutat pacientul în altă sală. Apoi s-au apucat de stins focul cu un stingător.

La fața locului au ajuns și pompierii de la ISU Cluj care au stabilit că incendiul a izbucnit ca urmare a unui scurtcircuit electric la un panou de iluminat cu led din blocul operator al Institutului de Urologie din Cluj Napoca.

Institutul de Urologie nu are autorizație de securitate la incendiu. A fost controlat în luna ianuarie 2020 când au fost sancționați cu amendă și al doilea control a avut loc în luna noiembrie 2020 că urmare a ordinului primit.

2 ianuarie 2021, Roman - 4 intoxicați cu monoxid de carbon

Pe 2 ianuarie anul acesta, un incendiu a izbucnit la Spitalul Municipal din Roman la secția de Psihiatrie. Două cadre medicale și doi pacienți s-au întoxicat cu monoxid de carbon.

Angajații ajutați de pompierii sosiți la fața locului au transferat 17 pacienţi. „Pompierii au evacuat încă 10 pacienți. Doi pacienți și două cadre medicale (un medic și un infirmier) au fost transportați la CPU Roman de către ambulanțele SMURD. Acestia au suferit ușoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Șapte pacienți au fost transportați la Spitalul de Psihiatrie „Sf Nicolae” Roman din municipiul Roman, iar alți opt pacienți au fost mutați în saloanele de la parterul clădirii. A fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Neamț”, anunța atunci ISU Neamţ.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise

5 ianuarie 2021, Gătaia, Timiș - fără victime

Un incendiu a cuprins Spitalului de Psihiatrie Gătaia, din județul Timiș. Zeci de pacienti au fost evacuați, deși erau infectați cu SARS-CoV-2.

Conform primelor informații, o saltea ar fi luat foc. Până la sosirea pompierilor, incendiul a fost stins de personalul spitalului care a folosit stingătoarele din dotare. Conform reprezentanților ISU Banat, incendiul a fost observat la timp de angajații spitalului.

De ce ard spitalele la alții

19 decembrie 2020, Gazintep, Turcia - 8 morți, 14 răniți

Pe 19 decembrie izbucnea un incendiu la secţia de terapie intensivă COVID-19 a unui spital din Gaziantep, în sud-estul Turciei.

Incendiul a fost provocat de explozia unui aparat de ventilaţie pulmonară. În tragedia din Turcia, șapte pacienți au murit pe loc, în timp ce a opta persoană a decedat în drum spre un alt spital. Alți 14 pacienții care erau tratați în secție au fost transferați la spitale din zonă.

26 decembrie 2020, Obour, Egipt - 7 morți și 5 răniți

Un incendiu a izbucnit la secția de Terapie Intesivă a unității medicale din oraşul Obour, din Egipt. Focul provocat moartea a șapte pacienți și rănirea altor cinci.

Cauza inițială a incendiului este un scurtcircuit electric, însă  autoritățile au deschis o anchetă.

România stă pe un butoi de pulbere! De ce ard spitalele românești. Raport devastator

Ca urmare a solicitării Ministerului Sănătății, au fost făcute controale la secțiile de ATI din țară. Organele specializate au scos la iveală o serie de nereguli: sisteme electrice suprasolicitate, cu defecțiuni sau improvizații.

Inspectoratele pentru situații de urgență județene/București-Ilfov au efectuat o serie de controale la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare, alături de reprezentanți ai DSP și ISCIR. În urma inspecțiilor de specialitate, s-a constatat că peste 300 de unitati medicale nu au autorizație la incendiu.

La secțiile ATI din unitățile sanitare au fost identificate 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Pe timpul verificărilor au fost remediate 138 dintre acestea.

De ce ard spitalele românești. Principalele probleme

Principalele deficiențe identificate de IGSU din domeniul măsurilor de apărare împotriva incendiilor sunt:

– nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;

– funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;

– lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu;

– nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu);

– neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora;

– marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență.

Anchetele nu găsesc vinovații

Pentru a afla cauza incendiului ucigaș de la Piatra Neamț, specialiștii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au folosit, în afara metodei clasice – expertiza tehnică – și o alta modernă, în mediul virtual. Ei au simulat incendiul pe calculator, într-un program special pe care-l „alimentează” progresiv cu toate informațiile pe care le dețin despre sinistrul ucigaș.

S-au vehiculat mai multe cauze ar fi putut sta la originea incendiului ce a ucis zece pacienți, a rănit alți șase internați la ”Reanimare”, dar și un medic care se afla în gardă în acea zi. S-a vorbit de un cablu supraîncălzit aflat lângă o butelie de oxigen care ar fi amplificat flăcările, pentru ca, mai apoi, să se facă referire și la o priză.

Însă, nici una dintre ipoteze nu a prins contur și, prin urmare, nu a putut fi considerată de pompierii militari de la ISU Piatra Neamț cauză oficială a tragediei.

Amănunte despre această anchetă: 

EXCLUSIV. Tragedie la ATI Piatra Neamț. Nici INSEMEX n-a găsit vinovații de incendiu