România stă pe un butoi de pulbere! Raport devastator după controalele în secțiile ATI

România stă pe un butoi de pulbere! Raport devastator după controalele în secțiile ATI

Tragedia de la Piatra Neamț a relevat un pericol iminent în multe secții ATI din țară, ipoteză confirmată și de amplul control al IGSU, care a constatat nereguli grave în multe secții ATI. Raportul urmează să fie transmis premierului.

Incendiul de la secția ATI Piatra Neamț, din data de 11 noiembrie, a reliefat criza sistemică din spitalele românești. Ca urmare a solicitării Ministerului Sănătății, controalele efectuate de organele specializate au scos la iveală o serie de nereguli: sisteme electrice suprasolicitate, cu defecțiuni sau improvizații. Raportul urmează să fie transmis premierului, informează Ziare.com.

S-au aplicat 1.493 sancțiuni contravenționale

Inspectoratele pentru situații de urgență județene/București-Ilfov au efectuat o serie de controale la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare, alături de reprezentanți ai DSP și ISCIR. În urma inspecțiilor de specialitate, s-a constatat că peste 300 de unitati medicale nu au autorizație la incendiu.

Începând cu data de 17.11.2020 și până în prezent, echipele mixte de specialiști ai inspectoratelor pentru situații de urgență, DSP și/sau ISCIR, au derulat 292 controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel național și au identificat 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care pe timpul verificărilor au fost remediate 138 dintre acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 avertismente și 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei.

Improvizațiile sunt la ordinea zilei

Principalele deficiențe identificate de IGSU din domeniul măsurilor de apărare împotriva incendiilor sunt:

- nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;

- funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;

- lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu;

- nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu);

- neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora;

- marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență.