Incendiu la o secţie COVID-19 a unui spital de psihiatrie. Zeci de pacienți au fost evacuați
- Andreea Vlad
- 5 ianuarie 2021, 16:21
În plină criză sanitară, un alt incendiu a cuprins, marţi, un spital din ţară, în județul Timiș. Astfel de incidente devin tot mai dese, după ce 2020 a înregistrat un record de incendii, culminând cu catastrofa de la Piatra Neamț.
În plină criza pandemică, un alt incendiu a cuprins, marţi, un spital din ţară. De data aceasta, este vorba despre secţia COVID a Spitalului de Psihiatrie Gătaia. Zeci de pacienti au fost evacuați, deși sunt infectați cu SARS-CoV-2. Momentan nu există victime, anunță oficialitățile.
Conform primelor informații, o saltea ar fi luat foc. Până la sosirea pompierilor, incendiul a fost stins de personalul spitalului care a folosit stingătoarele din dotare. Conform reprezentanților ISU Banat, incendiul a fost observat la timp de angajații spitalului.
Opinia Timișoarei relatează că focul ar fi izbucnit din cauza unuia dintre pacienți, care a aprins o saltea. Salteaua a luat foc la unul dintre paturile salonului în care erau internati doi pacienți bolnavi psihic. Potrivit publicației locale, personalul de serviciu din spital a intervenit rapid. Cei doi bolnavi au fost scoși imediat din încăpere, în timp ce incendiul a fost stins cu ajutorul extinctoarelor de către personalul unității sanitare.
La fața locului au ajuns mai multe autospeciale, o ambulanță SMURD, dar și echipaje SAJ. De asemenea, la Gătaia a fost trimis și un echipaj CBRN, care va face o decontaminare a personalului și a tehnicii de intervenție. Echipele de intervenție urmează să stabilească cu exactitate cauza producerii incendiului.
2020, anul incendiilor. 15 oameni au murit la Piatra Neamț
În 2020, spitalele românești s-au confruntat cu incendii de proporții, iar catastrofalul incendiu de la Spitalul Județean din Piatra Neamț este unul dintre cele mai grave incendii produse în România. Secția ATI unde erau internați bolnavi de COVID-19 cu forme severe de boală a luat foc pe 14 noiembrie 2020. Parchetul General a dispus o anchetă in rem pentru ucidere din culpă. Medicul de gardă Cătălin Denciu, care a încercat să își salveze pacienții intubați și care a suferit arsuri pe 80% din corp, a fost dus la spitalul militar Regina Astrid din Bruxelles, unde urmează un tratament complex.
Pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor, relata Radio Europa Liberă România.
Pe 22 noiembrie, un incendiu a avut loc la un spital din Cluj-Napoca. Focul a fost povocat de un scurtcircuit electric la un corp de iluminat dintr-o baie de la spitalul CFR din Cluj-Napoca.
Pe 4 decembrie 2020, s-a produs un incendiu și la o secţie de Terapie Intensivă a Clinicii Medicale III din Târgu-Mureș. Flacăra a izbucnit de la o priză care se afla în secţia ATI a Spitalului Medicală III din Târgu-Mureș, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş.