
Tortul Doboș și povestea creatorului său. Faimosul tort este creația unui cofetar celebru din Pesta.
Cofetăria era o tradiție în familia Doboș iar Iozsef, fiul familiei a dus-o la nivel de artă. Bucătăria Austro-Ungariei a fost un mix de rețete ale popoarelor ocupate de monarhia dualistă. Adică erau produse austriece, maghiare, cehe, poloneze, slovace, croate, bosniace, românești.
Numele Doboș - cine este cel mai ilustru purtător al acestui nume
Cofetarul Iozsef Dobos s-a născut la Pesta, la data de 18 ianuarie 1847. Doi cetățeni maghiari, Andras Doboș și soția sa Rozalia Gogola au fost părinții lui Iozsef Dobos. Tânărul viitor cofetar și-a făcut ucenicia în cadrul afacerii familiei după care a lucrat la una din familiile de elită ale Budapestei, Andrassy. Familia deținea în Budapesta un magazin de lux care oferea produse de tip „gourmet”.

Sursa foto: Wikipedia
Cofetăria lui Iozsef Dobos s-a deschis la Budapesta în anul 1878. A fost una din cele mai celebre cofetării din capitala Ungariei de astăzi. Alături de dulciuri, se puteau cumpăra și sortimente de mâncăruri alese și vinuri de soi nobil.
Tortul Doboș - o legendă gastronomică
Tortul Doboș a apărut în 1884 și a fost prezentat la o Expoziție Universală din anul 1885. Tortul a fost gândit să reziste foarte mult. Trebuia să aibă o cremă din ciocolată și unt. Untul era îndulcit. Asta, pentru că un ucenic cofetar a adăugat zahăr peste unt și nu sare cum era de obicei.
Gustul unic a fost păstrat și astfel, o nouă prăjitură a intrat în peisajul gastronomic european.Sunt 12 straturi în tortul respectiv. 6 blaturi sunt intercalate cu cremă de unt și ciocolată. Ultimul strat mai conține în partea de sus, un strat de caramel. Este o delicatesă care apare și astăzi pe masa românilor de sărbători.
Rețeta, secretă timp de 21 de ani!
Abia în 1906, retras din activitate, legendarul cofetar a dezvăluit rețeta tortului său. El a oferit-o unei asociații profesionale, Asociația Cofetarilor din Budapesta. Evident, ideea era ca ei să păstreze secretul, numai că, așa cum se întâmplă, rețeta a ajuns în toată Austro-Ungaria.
Banatul fiind în cadrul Austro-Ungariei până în 1918, a cunoscut răspândirea rețetei, de aceea mai multe cofetării din Timișoara se întrec astăzi în a oferi această delicatesă.