Într-un an politic tensionat, au existat politicieni care s-au distins nu atât prin bătăliile purtate, cât prin gafele comise în exerciţiul funcţiunii. EVZ a alcătuit un top al celor mai mari Gâgă din politica românească a anului 2011.
MIRCEA GEOANĂ. A reuşit să îşi transforme porecla în renume, stabilind un record absolut: acela de a pierde totul în numai două zile. De unde se visa un disident în rândul PSD, acesta a devenit un simplu senator.
Pe 22 octombrie, Geoană a fost exclus din PSD, pentru ca a doua zi să fie dat jos şi de la Senat.  Mai mult, cu această ocazie, el şi-a dat arama pe faţă, copleşindu-şi cu insulte foştii colegi de partid şi făcând uz de toate prerogativele sale pentru a se agăţa de funcţia de preşedinte al Senatului.
Nici demisiile în valuri din PSD, pe care acesta conta, nu s-au produs până la această dată, aşa că elanul revoluţionar al lui Geoană s-a cam stins. Când, peste numai câteva zile, RAPPS i-a cerut să elibereze locuinţa de protocol, la care nu mai avea dreptul ca simplu senator, nu s-a mai mirat nimeni.
ADRIAN SEVERIN
Prins de europeni cu corupţia în sac

Europarlamentarul Adrian Severin a avut un an prost. În primăvară, numele său a fost implicat într-un scandal de corupţie în cadrul PE.
Concret, Severin s-ar fi arătat dispus să primească 12.000 de euro pentru a face lobby în favoarea unor amendamente, numai că oamenii de afaceri care îi propuseseră tranzacţia erau, de fapt, jurnaliştii britanici de la "The Sunday Times".
Severin s-a încăpăţânat să nu îşi dea demisia nici când a fost exclus din PSD, nici când socialiştii lau exclus din grupul lor din PE. La toate aceste evoluţii dramatice, Severin a ţinut să facă o încheiere în registrul comicului involuntar, aşa că în noiembrie a ţinut, în România, o conferinţă despre… corupţie.
Anumitor ONG-uri nu le-a plăcut tema conferinţei şi i-au stricat-o punând înregistrarea discu ţiei dintre Severin şi jurnaliştii britanici. "Prin rezistenţa mea contribui la imaginea că România nu se lasă" şi-a explicat el, cu acest prilej, refuzul de a demisiona.
ECATERINA ANDRONESCU
Boboci la universitate, fără diplomă de Bac

Senatorul PSD Ecaterian Andronescu s-a distins în acest an prin proiectul cunoscut de toată lumea drept legea “Student fără Bac", prin care aceasta propunea ca elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat din vara lui 2011 să poată urma un fel de an pregătitor, plătit de stat, la o facultate, la alegerea lor.
În caz că ar fi reuşit între timp să ia Bac-ul, acest an ar fi fost echivalat cu anul întâi de facultate. Găselniţa fostului ministru al Educaţiei a fost amplu ironizată şi până şi propriul partid s-a dezis de ea.
"Nu cred că trebuie să intri la facultate fără Bacalaureat", susţinea liderul PSD, Victor Ponta, precizând chiar că nu a fost consultat cu privire la această iniţiativă, care nu a fost discutată nici la nivelul USL.
Culmea este însă că proiectul se va duce, în sesiunea parlamentară următoare, în dezbatere la Senat, unde majoritatea parlamentară este relativ fragilă, aşa că nu se ştie cine va râde la urmă.
CORNELIU VADIM TUDOR
Evacuat şi din sediu, şi din publicaţii

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a avut un an prost. După ce în luna ianuarie a fost evacuat din sediul partidului şi s-a ales cu un proces de ultraj la adresa forţelor de ordine, tribunul a mai păţit una, când s-a trezit evacuat şi din propriile publicaţii, mai precis revista "România Mare" şi ziarul “Tricolorul".
Corneliu Vadim Tudor s-a certat cu şefa organizaţiei de tineret, Alina Alupoaei, care se ocupa şi de mentenanţa site-urilor celor două organe de presă. Supărat că un anumit material despre el nu a fost urcat pe site la timp, liderul PRM s-a referit la şefa de la tineret în termenii de "obeză obraznică" şi altele în nota caracteristică şi a dizolvat OT-PRM.
Drept represalii, tribunul s-a văzut un timp bălăcărit în fel şi chip chiar în propriile sale publicaţii, ceea ce va fi oferit imense satisfacţii celor care, vreodată, au fost beşteliţi în România Mare.
AURA VASILE
O zi de terapie între două partide

Deşi este greu de concurat cu năzbâtiile celor de mai sus, Aura Vasile a reuşit, şi asta la final de an şi în doar o zi. Pe 19 decembrie, ea a plecat din PSD la UNPR, unde n-a stat însă decât câteva ore şi apoi a vrut să să întoarcă.
Piesa a avut nota ei de dramatism, cu Aura Vasile luată cu Salvarea direct din biroul lui Marian Vanghelie, care încerca să o convingă să se răzgândească. Puseul de tensiune s-a dovedit a fi trecător, la fel şi dorinţa ei de a trece la UNPR.
Crăciunul a găsit părţile beligerante în următoarele posturi: Vanghelie face pe împăciuitorul, Ponta spune că se mai gândeşte, iar Aura Vasile a căzut momentan între scaune, nemaifiind nici în UNPR, dar neputând nici să fie reprimită în PSD mai devreme de un an.
Mai mult, toată melodrama plecării, revenirii şi a escalei la spital au cam stricat blazonul Aurei Vasile, care avea reputaţia uneia dintre cele mai dure femei din politica românească.
Citiţi şi:

  • Victor Ponta, perdantul politic al anului 2011
  • Marile prăbuşiri politice din 2011