Top 5 cele mai vizitate judeţe din România

Top 5 cele mai vizitate judeţe din România

Constanţa, Bucureştiul şi Braşovul au fost cele mai vizitate trei judeţe din ţară, anul trecut. Clasamentul primelor cinci zone unde turiştii au rămas peste noapte este completat de Bihor şi Vâlcea, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, centralizate de EVZ.

Turiştilor le place să meargă vara la mare mai mult decât la munte. Litoralul Mării Negre este de departe cea mai atractivă zonă din ţară. Judeţul Constanţa figurează în capul listei, cu 3,1 milioane de înnoptări pe parcursul anului 2010. Lunile cele mai profitabile sunt iulie şi august, când s-au înregistrat peste 906.000 înnoptări, respectiv 1,1 milioane înnoptări, faţă de, bunăoară, martie cu sub 30.000 înnoptări.

La mare distanţă, cu aproximativ jumătate din realizările Constanţei, se plasează Bucureştiul, cu 1,8 milioane de înnoptări. Numărul acestora este însă repartizat relativ uniform în toate lunile anului trecut. De exemplu, cea mai proastă lună de anul trecut a fost ianuarie, cu aproape 109.000 înnoptări, iar cea mai bună luna mai cu 190.000 înnoptări.

Pe lângă vizitele de afaceri, fiind centrul economic al ţării, turiştii sunt atraşi în Bucureşti de Casa Poporului, de monumentele istorice şi arhitecturale precum Curtea Veche, Centrul Istoric, Muzeul Satului etc. Un punct de atracţie sunt bisericile vechi Radu Vodă, Stavropoleos sau mănăstirea Mihai Vodă.

Capitala figurează însă în fruntea topului după numărul de sosiri. Acest indicator este mai puţin relevant, deoarece îi cuprinde şi pe turiştii care folosesc oraşul pentru tranzitul către alte destinaţii. La Braşov, pentru aer curat şi medieval

Pe locul al treilea s-a plasat judeţul Braşov, cu peste un milion de înnoptări. Oraşul Braşov este bine cunoscut şi în afara ţării şi atrage turişti deopotrivă români şi străini. Construit la poalele Tâmpei, oraşul combină specificul medieval cu aerul curat de munte.

Turiştii vizitează centrul istoric, zidurile cetăţii, Biserica Neagră, străduţele înguste şi se pot relaxa în localurile din centrul medieval.

Însă turiştii vin la Braşov nu doar pentru oraşul-reşedinţă de judeţ. Staţiunile de la Poiana Braşov şi Predeal, cetăţile fortificate de la Prejmer şi Râşnov, cetatea Făgăraş, Castelul Bran, templul de la Şinca Veche sunt tot atâtea atracţii. La fel ca şi peşterile şi munţii, pentru iubitorii de distracţii montane.

Vâlcea, tratemente cu ape minerale

Vâlcea se află pe locul al patrulea după numărul de turişi atraşi pe parcursul anului 2010, cu peste 958.000 înnoptări.

Aici, mulţi aleg tratamentele cu ape minerale de la Călimăneşti-Căciulata, Băile Govora şi Băile Olăneşti, dar şi monumentele culturale şi arhitectonice cum ar fi mănăstirile Cozia, Horezu, Govora, Bistriţa, Dintr-un Lemn, Surpatele sau Arnota sau câmpurile geto-dacice şi daco-romane de pe malul Oltului.

Locul al cincilea e ocupat de judeţul Bihor, unde se produce cunoscuta pălincă de Bihor. Oraşul Oradea are un farmec de belle-epoque, iar Parcul Natural Apuseni îi atrage pe aventurieri.

Judeţele cele mai sărace în turişti

La coada clasamentului s-au situat, anul trecut, judeţele Olt, cu circa 22.500 de înnoptări pe tot parcursul anului, urmat de Călăraşi (circa 26.600) şi Teleorman (28.800).

Vaslui, Botoşani şi Vrancea continuă lista judeţelor care nu au reuşit să atragă mulţi turişti, în 2010.

Topul celor mai vizitate judeţe din România

Judeţul - Număr de înnoptări

  1. Constanţa – 3.166.706
  2. Bucureşti – 1.849.210
  3. Braşov – 1.074.159
  4. Vâlcea – 958.359
  5. Bihor – 884.736
  6. Prahova – 794.150
  7. Mureş - 518.163
  8. Timiş - 505.222
  9. Caraş-Severin – 471.000
  10. Suceava – 457.169

Sursa: INS

Ne puteți urmări și pe Google News