Tinca Vartic, marea iubire a lui Ion Creangă. Femeia i-a fost alături după ce soția l-a înșelat cu un călugăr

Tinca Vartic, marea iubire a lui Ion Creangă. Femeia i-a fost alături după ce soția l-a înșelat cu un călugăr

Ion Creangă este un scriitor extrem de iubit, ale cărui povești se reflectă în copilăria celor de la sate. Despre operele sale s-au scris multe, însă viața amoroasă a scriitorului a rămas secretă. A fost părăsit e soție, însă adevărata iubire avea să îi rămână alături timp de aproximativ 20 de ani, fără a se căsători vreodată cu ea.

Poveștile scrise de Ion Creangă sunt incluse în programa școlară, unele dintre ele fiind cunoscute de orice român. În timp ce operele sale sunt extrem de cunoscute, nu același lucru se poate spune și despre viața sa personală. Celebrul scriitor a fost căsătorit, însă nu aceasta i-a fost alături în cei mai grei ani ai vieții. Tinca Vartic nu este un nume sonor, însă ea este cea care i-a fost alături lui Creangă mai bine de 20 de ani, fără ca acesta să o ceară vreodată în căsătorie.

Ion Creangă nu avea chemare spre cele sfinte, însă a urmat, la îndemnul mamei sale, cursurile „Fabricii de popi”, din Fălticeni. S-a înscris la seminarul teologic de la Socola, Iași, însă nu a mai reușit să îl termine, din cauza problemelor financiare pe care le avea. La Humulești nu avea de ce se să întoarcă, așa că a căutat să își facă un rost în „dulcele târg al Ieșilor”.

Căsătoria cu Ileana și viața violentă de familie

A cunoscut o tânără de 15 ani, fiica unui preot. S-a căsătorit cu aceasta din interes, pentru a putea deveni diacon, însă l-a atras și starea financiară a tinerei. Pe 23 august 1859 cei doi s-au căsătorit, însă viața lor nu a fost doar lapte și miere, asta din cauza faptului că nu existau sentimente între ei.

Copilăria și modul în care se ducea viața la țară l-au influențat pe Ion Creangă. Un om învățat, devenit profesor, avea un comportament violet cu familia sa. Potrivit criticului literar George Călinescu, scriitorul era „aprins la mânie, încăpăţânat în ideile lui, de mentalitate ţărănească, hotărât să pună ordine în familie, dăscăleşte, lovindu-şi copilul cu palma peste gură la vreo necuviinţă şi, prin urmare, cruțând tot atât de puţin femeia, pe care n-o credea superioară bărbatului”.

Celebrul scriitor nu își respecta deloc soția. Cerea respect de la aceasta, însă nu îl oferea la rândul său. Deși se învârtea în cercuri din înalta societate, educația a primit-o de la o familia de țărani din Humulești, unde bărbatul își lovea femeia. Despre comportamentul pe care Ion Creangă îl avea vizavi de soția sa, criticul Călinescu preciza că „el împărtăşea filozofia lui Moş Nechifor Coţcariul, că femeia nebătută e ca moara neferecată şi, fără îndoială, că voi să-şi ferece muierea nelalocul ei, cum făceau gospodarii la Humuleşti. (…)”.

Ileana nu a fost niciodată fericită în această căsătorie, iar comportamentul violent al soțului ei a determinat-o să găsească alinare în altă parte. Pe când avea 22 de ani, soția lui Ion Creangă l-a înșelat pe acesta cu un călugăr, iar scriitorul a cerut divorțul. Cei doi aveau împreună un băiet, Constantin, care a rămas în grija tatălui.

Cum s-au cunoscut Ion Creangă și Tinca Vartic

Tinca Vartic, soția nelegitimă a lui Ion Creangă

Părăsit de soție, cu un copil de doar șapte ani și exclus din cler, Creangă credea că nu va mai cunoaște vreodată fericirea. Totuși, a cunoscut-o pe Tinca, o femeie frumoasă, minionă, de vreo 19 ani. Femeia i-a picat cu tronc scriitorului și au trăit împreună aproximativ 20 de ani, fără să își oficializeze relația. Cei doi au format un cuplu din 1872, până la finalul vieții scriitorului.

„Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie - n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”, spunea Ion Creangă despre Tinca Vartic.

Femeia l-a iubit necondiționat pe scriitor timp de 20 de ani și i-a fost credincioasă, ba mai mult, i-a crescut copilul așa cum trebuie. Cu toate că avea numai cuvinte de laudă la adresa ei, Ion Creangă nu a cerut-o niciodată în căsătorie pe Tinca. Scriitorul și-a arătat respectul pentru femeia care i-a fost alături într-un cu totul alt mod. În 1879, atunci când a cumpărat „bojdeuca din Țicău”, a trecut-o pe numele Tincăi Vartic.

„Costache, băiatul meu, n-are dreptul la îngrijire și la mâncare? Dacă mama lui dreaptă l-a lăsat în părăsire, apoi țiitoarea Tinca nu-i mai bună decât dânsa, că-l hrănește și-l îmbracă? (…) Ea n-are năcăfale, nu-i rea de gură, nu cârnește din nas și-i bucu­roasă că are unde-și pleca fruntea și pe deasupra este robace și supusă și mi-i cre­dincioasă. Nu râvnește la cio­lan de vlădică și se mulțu­meș­te cu ce-i dau eu. La spar­­tul târgului, se vede că și țăranul cel mai prost are no­roc, că țățaca mea e înger de zugrăvit pe icoană”, sunt cuvinte pe care Ion Creangă le-a folosit pentru a o descrie pe Tinca.

Cine a fost Tinca Vartic

Soția nelegitimă a lui Ion Creangă provenea dintr-o familie de armeni, stabiliți de mulți ani pe meleagurile Moldovei. Aceasta l-a cunoscut pe scriitor la vârsta de 19 ani, prin intermediul unui diacon armean, Grigore Vartic, pe 16 ianuarie 1872. Statura ei mică, subțire și plăcută la vedere, i-a căzut cu tronc lui Ion Creangă, care a decis să se mute în casa tatălui tinerei în calitate de chiriaș.

Tinca Vartic nu avea multă școală, însă era o femeie inteligentă. Apropiații lui Creangă vorbesc cu admirație despre ea. „Era deșteaptă și cuminte” (Gr. Alexandrescu); „Avea darul povestirii” (C. Grigo­rescu). Scriitorul avea și el numai cuvinte de laudă la adresa mai tinerei sale iubite și ar fi putut să o ia de nevastă, însă nu a făcut acest lucru niciodată.

„Tinca lăsa blidele, dere­ticatul ori măturatul și sta cu mâna la gură și mă asculta, apoi pricepea și ea. – Doam­ne, Maica Domnu­lui, Ionică, pui pe hârtie poveștile cele, așa cum mi le poves­tești! D-apoi de ce strici hârtia degeaba, că și eu le știu și nu m-apuc să le scriu? – Le scriu ca să le citească și alții, Tinco…”, povestea Ion Creangă.

Ecaterina i-a fost alături lui Creangă aproximativ 20 de ani, până când acesta s-a stins din viață. I-a crescut copilul, l-a iubit pe scriitor și i-a fost fidelă acestuia fără să ceară nimic în schimb. Nu i-a fost niciodată soție legitimă, însă a fost femeia care a primit respect și admirație.

Tinca Vartic s-a stins din viață la 59 de ani, în 1912.