Viața neștiută a lui Ion Creangă. Înșelat de soție cu un călugăr, bolnav de epilepsie și numit „depravat” de preoți
- Mădălina Dinu
- 27 noiembrie 2022, 13:20
Ion Creangă a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români și cei mai de seamă clasici ai literaturii române, recunoscut și astăzi grație povestirilor și basmelor sale care, și astăzi sunt citite și apreciate de români. Dacă despre copilăria lui am aflat lucrurile povestite de el, Creangă cel matur a fost mult mai discret cu viața lui personală, dar avea și de ce.
Data nașterii lui Ion Creangă este și astăzi incertă. Chiar el însuși afirmă în „Fragment de biografie” că s-ar fi născut la data de 1 martie 1837, dar este cunoscută și o altă teorie potrivit căreia autorul s-ar fi născut la data de 10 iunie 1839, conform unor condici de nou născuți din Humulești, deși e posibil ca pe acele vremuri să fie înregistrați mult mai târziu.
Creangă a mai avut șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petra. Ultimii trei dintre ei au murit la vârste fragede în copilărie, iar Maria, Ileana și Zahei au murit în 1919.
Printre lucrurile puțin știute despre Ion Creangă, este faptul că acesta nu a scris doar povești pentru copii. Există o anumită poveste, al cărei titlu nu poate fi reprodus din considerente ce țin de discreție și reținere, este lesne de înțeles că nu va fi predată niciodată în școli.
Legătura cu Eminescu: prietenie sau ceva mai mult?
Toată lumea știa că de Mihai Eminescu îl lega o frumoasă prietenie, însă s-a speculat că relația dintre cei doi ar fi fost mult mai profundă de atât. Cei doi își scriau scrisori, purtau conversații lungi, atunci când se întâlneau, și-și mărturiseau cele mai importante secrete.
Supozițiile despre o presupusă legătură romantică între cei doi nu pot fi demonstrate, ținând cont de faptul că s-au întâmplat acum mai bine de 150 de ani în urmă.Dincolo de zvonurile nedovedite, există și o altă poveste, de data aceasta una care implică o femeie, dar și o decepție în dragoste.
Deși nu avea vreo chemare spirituală, îndemnat de mama sa, a urmat cursurile „Fabricii de popi”, din Fălticeni, ajungând ulterior la seminarul teologic de la Socola, pe care nu l-a putut absolvi din cauza problemelor financiare. Totuși, nici la Humulești nu s-a mai putut întoarce, familia fiind destul de nevoiașă și totodată numeroasă, așa că, la sfatul unui preot s-a căsătorit cu fiica unui preot, Ileana, o fată de 15 ani, din interes, pentru a putea deveni diacon.
Cardiac, bolnav de epilepsie și singur
Cum era de așteptat, o astfel de căsnicie nu putea fi una fericită, deși au avut împreună un copil pe care l-au botezat Constantin. Poate că diferența de vârstă dintre cei doi a cântărit mult, dar în mod clar a cântărit mai mult faptul că nu era un legământ făcut din iubire, întrucât fata a ajuns să-l însele cu un călugăr, motiv pentru care, viitorul scriitor i-a cerut divorțul.
Odată cu divorțul, excluderea sa din cler a fost inevitabilă, dar a venit la pachet și cu acuzații, preoții numindu-l „un destrăbălat” care nu ar fi trebuit să slujească în biserică.
Imediat după acest eveniment, a devenit învățător, trăind „de pe azi pe mâine”, suferind penurii și trăind în condiții precare. Pe lângă asta, avea și mari probleme de sănătate, suferea de epilepsie - boală pe care o moștenise de la mama sa, iar din cauza obezității avea și mari probleme cardiace.
Ion Creangă a încetat din viață în data de 31 decembrie 1889, în Ajunul Anului Nou, fiind descoperit de o ceată de copii care veniseră să cânte plugușorul. Acela avea să fie primul an când „moș Creangă” nu-i mai aștepta bucuros, în pragul bojdeucii sale.