Editura Evenimentul si Capital

Un moralist plin de „șmichirii”. Cititul și identitatea românilor

Autor: | | 4 Comentarii | 693 Vizualizari

La 1 martie, surescitați de presimțirea primăverii, n-am acordat - și mă refer aici la slujitorii culturii în general - o prea mare atenție aniversării unuia dintre cei mai profunzi povestitori pe care i-a zămislit pământul Moldovei: Ion Creangă (1837- 1889).

Am amânat, la rândul meu, binemeritata pomenire, pentru a reveni astăzi, aici, la câteva zile distanță de momentul festiv fix, cu un debate ce încă mai aprinde, pe ici, pe colo, forumurile, domeniile și rețelele de socializare: îl mai citesc românii pe Ion Creangă? Mai este sau nu mai este de actualitate autorul Amintirilor din copilărie? Mirarea aceasta pare depășită încă din enunț, dacă ne raportăm, când vine vorba de Creangă (și din păcate nu doar de el), exclusiv la programa școlară. În acest punct, lucrurile sunt limpezi. Pare că nu mai avem nevoie de diferențe în cultură - tușă amețitor falsă -, uniformizarea valorilor, nivelarea culturilor naționale, stârpirea lui altfel devenind seva de zi cu zi a instinctului agresiv al globalizării.

Nu despre globalizare este însă vorba aici, chiar dacă tangențial fenomenul cariază și amintirea lui Ion Creangă.

În urmă cu un an (sau doi?), purtam un dialog cu Eugen Simion, criticul literar care îndrăznise să (re)publice la Editura Tracus Arte un volum - Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial - extraordinar. Merită reluate câteva frânturi ale acelei discuții mai ales că miezul ei se desface, la un moment dat, exact în mijlocul frământării enunțate mai sus. Dar să dăm mai bine curs celui care știe să-l povestească pe Creangă atât de bine: „«Cruzimile...» reprezintă un proiect mai vechi, realizat, iată, de-abia acum. Am scris mai întâi un articol, prin anii ’70 sau ’80, apoi o introducere de 80 de pagini pentru o ediție integrală Creangă (la începutul anilor 2000) și acum un volum de aproximativ 500 de pagini despre Cruzimile acestui moralist jovial. L-am scris, trebuie să spun, cu o mare poftă. Pot spune chiar că l-am scris cu o bucurie a spiritului pe care credeam că am pierdut-o. M-am întors din postmodernitate la «vârtosul umorist Creangă» (cum îi zice Maiorescu și cum îl socoteau, în genere, junimiștii), din cel puțin trei motive”.

Un moralist plin de „șmichirii”

Urmează disecarea scurtă a argumentelor și, după epuizarea primelor două (ce țin mai mult de orgoliul literatului), ajungem și la mirarea noastră. Așadar: „1) Din dorința de a mă confrunta cu G. Călinescu pe un teren pe care el îl domină de aproape un secol în critica românească (cum știți, a publicat în 1938 o carte splendidă despre Creangă și, de atunci, Creangă circulă în lumea românească însoțit de imaginea pe care i-a dat-o criticul). 2) Pentru că, fiind un scriitor socotit simplu, toată lumea crede că a scrie despre arta lui Creangă este ușor şi la îndemâna oricui. Ei, bine, a scrie despre arta lui Creangă este o operație extraordinar de dificilă și înșelătoare”. În acest punct, Eugen Simion intră în detalii: „Proza lui Creangă nu-i deloc simplă. Trecută pe hârtie, oralitatea stilului său de care vorbesc toți comentatorii, devine complexă și impenetrabilă, cu multe secrete. Fraza lui, arhitecturală, bine dichisită (el zice: «chitită») cu meșteșug de un gramarian înnăscut, dă mari bătăi de cap filologilor și criticilor literari”.

Discursul prinde aripi: „Creangă este un mare scriitor și G. Călinescu n-a exagerat comparându-l cu Rabelais... Recitindu-l, azi, după ce fac critică literară de 60 de ani, am voit să dovedesc că, în afară de ceea ce au remarcat G. Călinescu și ceilalți critici literari, Creangă poate fi citit și altfel. Un Creangă-moralist, un Creangă interesat de demonologie, un Creangă care nu-i un scriitor folclorizant - cum cred folcloriștii - ci un artist complex, plin de „șmichirii” (o vorbă a lui) și de secrete ce dau de gândit la lectură”.

Internetul și literatura despre țărani

LIVE VIDEO! Vezi AICI meciul Romania - Insulele Feroe din preliminariile Euro 2020! Ultima sansa de CALIFICARE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI