Tigaia perfectă pentru a găti sănătos

Tigaia perfectă pentru a găti sănătos

Tigăile din teflon de ultimă generaţie permit gătitul dietetic, fără ulei, şi conservă proprietăţile alimentelor. Aflaţi cum le alegeţi pe cele mai bune.

Alimentele considerate să nătoase pot fi "golite" de nutrienţi şi "îmbogăţite" caloric dacă sunt prăjite şi procesate excesiv. "Cultul prăjelilor" poate fi desfiinţat prin adoptarea metodelor "inteligente" de gătit, precum sotarea, coacerea şi fierberea, sau prin folosirea tigăilor din teflon, cu ajutorul cărora "se prăjeşte fără ulei".

Tigaia "perfectă" trebuie să fie fabricată din aluminiu, care repartizează căldura integral, să aibă un înveliş antiadeziv, fără substanţe nocive, şi să indice temperatura optimă de gătire.

Cum vă daţi seama dacă vasul cumpărat e de calitate Tigăile din teflon de generaţie nouă au înlocuit substanţele nocive, PFOA (e extrem de nocivă, scade fertilitatea şi afectează fetuşii), cadmiu şi plumb, utilizate în mod curent pentru realizarea învelişurilor antiadezive cu un polimer cunoscut sub denumirea de politetrafluoretilenă (PTFE).

Chiar dacă învelişul din PTFE e crăpat sau zgâriat, substanţa nu reprezintă un risc pentru sănătate nici dacă este ingerată, lucru confirmat de autorităţile publice în domeniul sănătăţii din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Mai mult, PTFE este folosită şi în domeniul medical, fapt ce demonstrează încă o dată caracterul inofensiv al substanţei. Confuzia dintre cele două substanţe, PFOA şi PTFE, a făcut ca foarte mult timp tigăile din teflon să fie în mod greşit considerate periculoase.

Gătitul fără ulei, marele avantaj al tigăilor din teflon

Avantajul unui astfel de înveliş nonadeziv este că permite gătitul light, fără adaos de ulei (un cub de unt fiind suficient).

Astfel, mâncarea nu se arde, nu se afumă (fumul este cancerigen), îşi păstrează proprietăţile nutritive şi este slabă caloric. Deşi gustoase, prăjelile sunt intens blamate de nutriţionişti, întrucât cresc riscul bolilor cardiovasculare şi chiar al cancerului.

"Suntem programaţi de la naştere să ne placă dulce, sărat şi gras, însă gusturile se pot educa. În plus, românii folosesc uleiuri total nepotrivite pentru gătit, care se descompun la 140 de grade, în condiţiile în care temperatura op timă de prăjire este de 180-190 de grade", avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Mai mult, tigăile de calitate sunt fabricate din aluminiu, care este un bun conductor de căldură şi permite gătitul la temperaturi moderate.

Funcţia termo-spot (cercul din mijlocul tigăii care se înroşeşte) indică temperatura optimă pentru gătit, astfel încât atât proprietăţile nutritive, cât şi aroma să fie conservate.

Ustensilele recomandate pentru gătit sunt cele din lemn şi din plastic. "Pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult valoarea biologică a ingredientelor de calitate trebuie să folosim instrumente de gătit performante, compatibile cu alimentele. Vasele de bună calitate permit prepararea hranei fără folosirea grăsimilor, de exemplu cele din teflon fără PFOA, deoarece acestea încălzesc rapid, repartizând căldura pe toată suprafaţa de gătire", adaugă Gheorghe Mencinicopschi.

"Ustensilele recomandate pentru gătit sunt cele din lemn şi din plastic.", GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie

Ne puteți urmări și pe Google News