Tezaurul de la Pietroasa - recorduri la înstrăinări și furturi

Tezaurul de la Pietroasa - recorduri la înstrăinări și furturi

Tezaurul de la Pietroasa- recorduri la înstrăinări și furturi. În 188 de ani de la descoperire, a fost înstrăinat de două ori, furat o dată, recuperat și repatriat

În 1837, în Postul Sfintelor Paști, țăranii Stan Avram și Ion Lemnaru, socru și ginere, pietrari de meserie, au descoperit la Istrița-Pietroasele faimosul tezaur. Specialiștii vremii în frunte cu Alexandru Odobescu, îl vor atribui migratorilor goți. Datarea oficială a vechimii sale este în anul 381 î.Hr. A fost îngropat de vizigoți, goții de vest. Deși se crede că ar fi fost 25 piese la descoperire, astăzi mai există doar 12.

Tezaurul de la Pietroa - prima înstrăinare - 1867-1868

Tezaurul de la Pietroasa a fost restaurat prin strădania lui Alexandru Odobescu. În 1867, istoricul amintit, din ordinul lui Ion C. Brătianu, om politic liberal și șef al Guvernului,  a dus Tezaurul de la Pietroasa la Expoziția Universală de la Paris. ka 30 ianuarie/10 februarie 1868, Cezar Bolliac făcea public o acuzație dură! El afirma că Odobescu, Inspector General pentru Antichități ar fi vândut Tezaurul!

Peste două zile, Monitorul Oficial prezenta adevărul, acela că Tezaurul ajunsese și la un muzeu britanic - South Kensington Museum. Bolliac nu s-a lăsat și a replicat spunând că muzeul era o „născocire”.  Evident, Bolliac se baza pe un fel de dicționar de muzee ale lumii care avea statistica la nivelul anului 1854, Muzeul britanic fusese fondat în 1855, deci Bolliac nu avea dreptate.

Tezaurul de la Pietroasa - furtul din Tezaurul Național (noiembrie 1875)!

Tezaurul de la Pietroasele a fost furat la 21 noiembrie 1875. Autorul faptei a fost descoperit în persoana unui pungaș celebru în epocă, Pantazescu. El avea numai 21 de ani. A fost prins, Tezaurul s-a recuperat, fără o piesă vândută deja unui ceasornicar. Acesta o topise între timp. Pantazescu a evadat. El pătrunsese în Sala Tezaurului Muzeului Național. Acesta era găzduit acolo unde a fost și prima clădire a Senatului.

Clădirea data din 1830, era pe calea Șerban-Vodă și se numise „casele lui Sperie-Pește” după numele primului proprietar al casei, un negustor. El cumpărase terenurile de la un rus, Mustaov.  Sala Tezaurului era sub camera ce servea drept Biblioteca și Cancelaria Senatului. Se spune că prima ședință a Senatului României s-a ținut acolo la 6 decembrie 1864, cu 73 membri.

De menționat este că Senatul era pe Calea Șerban Vodă așadar departe de Adunarea Deputaților de pe Dealul Mitropoliei și departe de oraș (aproximativ zona Tineretului de astăzi), O vreme, o străduță care descărca în Șerban Vodă se numea Strada Senatului. Sentatul s-a mutat în 1920 în Palatul Universității din București.

În 1884, un incendiu puternic era să distrugă prețiosul tezaur de la Pietroasa pentru totdeauna. A fost salvat fiind aruncat, pur și simplu, pe fereastră.

A doua înstrăinare (1917), confiscarea (1918) și revenirea (1956)

Tezaurul de la Pietroasa a făcut parte din Tezaurul trimis în Rusia, în decembrie 1916-aprilie 1917. Tezaurul a fost confiscat de Lenin la 13/26 ianuarie 1918. Acest tezaur se vor întoarce în România în anul 1956, alături de câteva tablouri ale lui Nicolae Grigorescu.

Ne puteți urmări și pe Google News