Embrionii folosiţi pentru fertilizări in vitro vor putea fi „investigaţi“ genetic, de săptămâna viitoare, cu ajutorul unei aparaturi unice în ţară.
Femeile de peste 35 de ani, cuplurile care au în familie o boală genetică sau cele care nu au reuşit să facă fertilizare in vitro vor putea beneficia de un nou tip de diagnostic pentru depistarea unor boli genetice ale embrionilor. Cu ajutorul acestui diagnostic, medicii pot depista boli precum fibroza chistică, boli legate de cromozomul X şi anomalii cromozomiale, precum Sindromul Down.
Diagnosticul preimplantaţional se va putea face începând de săptămâna viitoare şi în România, la Centrul de Medicină Materno-Fetală MedLife din Capitală. Această diagnosticare va costa aproximativ 1.500 de euro, la care se adaugă preţul fertilizării in vitro, în jur de 1.300 de euro. 2.800 de euro pentru fertilizarea in vitro şi diagnostic
Diagnosticul preimplantaţional constă în testarea embrionilor obţinuţi prin fertilizare in vitro pentru a identifica o serie de boli genetice, precum Sindromul Down, Sindromul Edwards, fibroza chistică, anemia Cooley (thalasemia majoră) sau boala Tay-Sach. Acestea fac parte de altfel dintre cele mai frecvente boli genetice care îi afectează şi pe bebeluşii din România.
Punerea diagnosticului durează aproximativ două zile, iar preţul va fi de aproximativ 1.500 de euro, la care se adaugă fertilizarea in vitro, care costă în jur de 1.300 de euro. „Diagnosticul preimplantaţional permite cuplurilor care au un risc de a transmite o boală genetică gravă să aibă un copil sănătos“, afirmă Andreea Mustaţă, medic specialist genetică medicală embriologie la Centrul de Medicină Materno-Fetală MedLife. În lume, unul din 2.500 de bebeluşi se naşte cu fibroză chistică, iar un băieţel din 5.000 poate avea hemofilie, boală legată de cromozomul X. Teste prenatale şi postnatale În prezent, există doar câteva centre în lume unde se poate pune diagnosticul preimplantaţional cuplurilor care riscă să aibă un copil afectat de boli genetice sau celor care au deja un copil cu o boală genetică gravă. În România, unele boli genetice se pot depista în prezent printr-un diagnostic prenatal, realizat în al doilea trimestru de sarcină, sau prin diagnosticul postnatal, efectuat după naşterea copilului. Centrul de Medicină Materno-Fetală MedLife a fost deschis la sfârşitul anului trecut. Centrul oferă o serie de servicii medicale precum fertilizare in vitro, inseminare artificială, teste genetice şi ecografii 3D şi 4D.