Termometrul cu mercur versus termometrul digital

Termometrul cu mercur versus termometrul digital

Termometrele digitale sunt mai rapide şi mai practice, dar nu la fel de "corecte" precum controversatul termometru cu mercur. Cele cu infraroşii măsoară temperatura de la distanţă.

Evoluţia termometrelor a scindat tabăra medicilor în două: pe de o parte, "nostalgicii" termometrului clasic cu mercur, iar pe de altă parte, adepţii termometrelor digitale, mai rapide şi mai puţin "toxice". Astăzi, termometrele cu mercur nu mai sunt de găsit în farmacii şi au fost înlocuite cu termometrele digitale de tip suzetă, termometre pentru urechi, axiale şi cele cu infraroşii, fără atingere.

"Mercurul din termometru nu este toxic"

"Atunci când s-a spart termometrul şi mercurul a început să se plimbe pe podea, în casă a fost jale. Despre efectele lui, numai de rău", îşi amintesc multe persoane care "au prins" timpurile termometrului clasic. "Deşi a făcut obiectul multor controverse, «bătrânul» termometru cu mercur rămâne o metodă eficientă de măsurare a temperaturii copiilor şi adulţilor, iar vechea poveste cum că pune în pericol sănătatea este doar un mit", spune medicul Denis Stănescu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Copii "Marie Curie", din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Termometrele digitale nu sunt bine calibrate şi pot exista variaţii de temperatură. Sunt cea mai mare fană a termometrului cu mercur. Este foarte sigur, iar singurul risc atunci când se sparge este faptul că cel mic se poate tăia. Mercurul din termometru nu este toxic, scrie în cărţi", mai spune medicul.

Termometrele digitale cu cap flexibil, eficiente pentru copii

Nu este însă de aceeaşi părere medicul de familie Sandra Alexiu, care respinge termometrele cu mercur, pe motiv că "există riscul de intoxicaţii în caz de accident", care pledează, în schimb, pentru cele digitale. "Termometrele digitale nu trebuie scuturate, nu se sparg şi anunţă printrun semnal acustic atunci când au măsurat temperatura, în mai puţin de un minut. Au acurateţe mare, ceea ce e important, pentru că noi stabilim tratamentul în funcţie de cât de mare e febra".

La bebeluşi şi copii mici, temperatura "se ia" cel mai bine pe cale rectală. "Cele mai potrivite în acest caz sunt termometrele digitale cu cap flexibil. La copiii mai mari şi la adulţi, temperatura se ia pe cale orală. Termometrul va sta între obraz şi gingie", adaugă medicul Sandra Alexiu.

Termometrele digitale se regăsesc în diverse forme: termometre de tip suzetă, termometre pentru ureche şi termometre axiale. "Cele suzetă au un cip în tetină şi la bază un ecran digital pe care este afişată temperatura. Dezavantajul este că cei mici nu au răbdare să stea un minut cu suzeta în gură şi nu este nici foarte igienic, chiar dacă le sterilizăm regulat", mai spune medicul Alexiu.

Termometrul pentru ureche nu este bine tolerat

Termometrul timpanic (pentru ureche) măsoară rapid temperatura (3-5 secunde) şi elimină riscul contaminării ce apare la folosirea combinată a metodei rectale şi orale.

Pe de altă parte, "trebuie aplicat corect în canalul urechii pentru o măsurare corectă, necesită baterii, iar cele de firmă, eficiente, sunt şi foarte scumpe", mai spune medicul Denis Stănescu. De altfel, sunt şi incomode. "Aceste termometre se adresează copiilor, iar atunci când au dureri în urechi, nu este deloc confortabil să simtă termometrul acolo", crede şi medicul Alexiu.

NOUTATE

Termometrul cu infraroşii scanează fruntea

Termometrele de ultimă generaţie cu infraroşii "scanează" fruntea, fără s-o atingă, de la o distanţă de 6-10 cm şi înregistrează variaţiile bruşte de temperatură.

Are un senzor de calculare a distanţei optime de măsurare, pe care o semnalizează acustic şi optic. "Studiile au demonstrat că atunci când temperatura copiilor se schimbă rapid, termometrul pentru frunte este mai bun decât cel rectal", spune medicul Denis Stănescu.

PREŢURI

Termometrul fără atingere, peste 100 de lei

  • Termometru digital clasic - 28,60 lei (farmaciile Sensiblu)
  • Termometru digital - 24,96 lei (farmaciile Centrofarm)
  • Termometru digital cu vârf flexibil - 40 lei (farmaciile Catena)
  • Termometru pentru ureche - 136,70 lei (farmaciile Sensiblu)
  • Termometru de frunte şi ureche - 173,90 lei (Sensiblu)
  • Termometru digital suzetă - 53,50 lei (farmaciile Catena)
  • Termometru cu infraroşii, fără atingere - 191 lei (farmaciile Catena)
  • Termometru fără atingere - 133,12 lei (farmaciile Centrofarm)
  • Termometru pentru ureche - 126 lei (farmaciile Catena)