Familia ofițerului de poliție Shay Mikalonis a anunțat într-o declarație făcută sâmbătă că tot corpul său, de la gât în jos este paralizat și se află conectat la aparatele de respirație artificială, după ce a fost împușcat în cap pe 1 iunie.

Polițistul a fost acceptat la un centru de reconstruire a măduvei spinării, a mai comunicat familia, și va rămâne conectat la ventilatoare multă vreme de acum încolo.

„Ieri a fost o zi mare pentru familia noastră și pentru Shay”, se arată în declarația familiei, citată de Daily Caller. „Am fost uimiți de revărsarea de ajutoare pentru fondul Pray for Shay, în cadrul colectei care a fost organizate ieri. Cuvintele nu pot exprima cât de mare este recunoștința noastră. Noi, întreaga familie, dorim să îți mulțumim, Las Vegas, pentru neîncetatul tău sprijin față de Shay.”

Mikalonis a fost împușcat în timp ce se afla în stradă, monitorizând revoltele care au urmat morții lui George Floyd.

„Shay este conștient și pare să îi recunoască pe membrii familiei lui. Nu putem mulțumi îndeajuns personalului medical de la UMC (Centrul Medical Universitar) pentru că l-a ajutat să facă progrese atât de mari. Cu adevărat un miracol”, mai spune comunicatul familiei.

„Datorită eforturilor pentru a i se salva viața și a îngrijirilor primite, Shay a fost acceptat provizoriu la unul dintre cele mai bune centre de readaptare din țară (…) al cărui nume îl vom face public la momentul potrivit. Suntem convinși că Shay are un lung drum de parcurs.”

Primele rapoarte indicau că Mikalonis fusese ucis la Las Vegas, după ce primise în glonț în ceafă, dar poliția a precizat ulterior că acesta este în viață.

Edgar Samaniego, de 20 de ani, suspectul despre care se crede că l-a împușcat pe polițist, a fost arestat, a relatat 8NewsNow.

Împotriva lui Samaniego au fost formulate mai multe capete de acuzare, inclusiv tentativă de omor, iar cauțiunea sa a fost stabilită la un milion de dolari.

Poliția a declarat că imaginile video de pe camerele de supraveghere îl arată când trage din mulțimea de manifestanți, în timp ce Mikalonis aresta un protestatar. Cu toate acestea, Samaniego a declarat poliției că el nu participa la manifestație și era cazat într-un hotel din  apropiere.

The Laughlin Nevada Times a relatat că Edgar Samaniego stătea la hotelul Travelodge cu o fată de 17 ani și că, după ce l-a împușcat pe Mikalonis, s-a întors la hotel.

Glonțul a străpuns măduva spinării lui Mikalonis și apoi s-a înfipt în pometele său drept.

Samaniego a folosit un pistol Glock 19, susțin procurorii, care au examinat înregistrările video, și a tras alte două focuri de armă, după ce l-a împușcat pe Mikalonis.

Un judecător în fața căruia a fost adus Samaniego a constatat că acesta încălcase și un ordin de a se menține departe de conflicte și a revocat cauțiunea, declarându-l „un pericol pentru comunitate”.

„Nu doar pentru că a fost împușcat un polițist, deși acest lucru este suficient de îngrijorător, în special pe fondul evenimentelor care se desfășoară în țară”, a spus judecătoarea Melanie Tobiasson. „Este extrem de tulburător că această persoană (polițistul) a mers la slujbă în această seară și a încercat să mențină ordinea, și a fost grav rănit de cineva care, în mod evident, nu se afla acolo pentru a protesta.”

Mikalonis a jucat fotbal american la Arbor View High School, liceu pe care l-a absolvit în 2008 și era pasionat de hochei, fiind un fan al echipei Vegas Golden Knights. Câțiva reprezentanți ai clubului au mers la spital, la Shay, și i-au adus un tricou cu semnăturile membrilor echipei.

Shay Mikalonis s-a angajat în LAPD în 2016, în conformitate cu tradiția familiei, dat fiind că ambii săi părinți au lucrat în poliția din Las Vegas.