Tentaţii de ministru afacerist. Și în fruntea ministerului, și cu universitate privată
- Cristina Olivia Moldovan
- 4 mai 2012, 11:25
Corina Dumitrescu este ministru şi fondator de universitate, funcţii care presupun interese ce se bat cap în cap.
Chiar dacă imediat după învestirea în funcţia de ministru Corina Dumitrescu va părăsi rectoratul Universităţii "Dimitrie Cantemir", interesele ei privind învăţământul privat nu vor dispărea. Aceasta este teama principală a experţilor în Educaţie. De-a lungul timpului, ministrul propus de guvernul Ponta pentru portofoliul Educaţiei a luptat pentru obţinerea de privilegii pentru şcolile particulare.
Susţinerea proiectului ce prevede trecerea patrimoniului universităţilor private în proprietatea fondatorilor (ea însăşi având această calitate) şi contestarea clasificării universităţilor într-un proces intentat ministerului pe care urmează să îl conducă- sunt câteva dintre atitudinile care alimentează suspiciunile.
"Clasificarea universităţilor e importantă dacă ne dorim învăţământ de calitate. Ca în orice clasificare, unii sunt în faţă, alţii în spate, iar acest lucru trebuie acceptat", spune Ioan Ciucă, director în Ministerul Educaţiei.
El nu crede că noul ministru va acţiona împotriva sistemului de învăţământ de stat, însă nu exclude posibilitatea de a stabili un alt sistem de finanţare, după ce, conform actualei legi, din toamnă se introduce sistemul pe bază de granturi.
Şi soţul noului ministru, membru PSD, şi-a dovedit susţinerea faţă de învăţământul privat. Anul trecut, alături de alţi colegi de partid, el a iniţiat proiectul care prevedea ca cei care nu au luat Bac-ul să se poată înscrie totuşi la facultate, pentru un an pregătitor.
Pentru universităţile particulare, o astfel de facilitate ar fi fost mană cerească. Ce aşteaptă sindicaliştii din învăţământ
Reprezentanţii profesorilor vor ca noul ministru să deblocheze posturi în învăţământ şi să renunţe la clasa pregătitoare. Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, speră că una din modificările pe care le va face Corina Dumitrescu va fi revenirea la vechea structură, de patru ani pentru fiecare ciclu de învăţământ. Acest lucru ar presupune renunţarea la clasa pregătitoare, "care încarcă foarte mult şcolile", în opinia lui Hăncescu. De asemenea, spune reprezentantul sindicaliştilor, clasa a IX-a ar trebui să rămână la liceu şi să nu mai treacă la gimnaziu, aşa cum prevede acum legea. Citiți și:
- Cum va arăta BAC-ul din acest an dacă ministrul Educației e rectorul unei universități private
- Noul ministru al Educației, în topul miniștrilor contestați. E în proces cu Ministerul Educației și a făcut greșeli grave în propriul CV
- Tun de un miliard de euro pe spinarea studenților de la particulare
- SCANDAL SEXUAL între profesor şi studentă. ”Te invit la mine, facem o cafea…tu ești regina”