Evenimentul Zilei > International > Comitet de criză la Plovdiv, pentru gestionarea situaţiei. Pedeapsă cu moartea pentru liderul romilor | VIDEO
Comitet de criză la Plovdiv, pentru gestionarea situaţiei. Pedeapsă cu moartea pentru liderul romilor  | VIDEO

Comitet de criză la Plovdiv, pentru gestionarea situaţiei. Pedeapsă cu moartea pentru liderul romilor | VIDEO

Tensiunile din satul Katuniţa, din sudul Bulgariei, situat lângă al doilea oraş ca mărime din ţară, Plovdiv, s-au mai liniştit, iar situaţia s-a calmat azi-noapte, sute de poliţişti şi pompieri se află însă în sat, păzind toate punctele posibile în care pot apărea noi conflicte, relatează agenţia bulgară Novinite.

UPDATE 17.50 Preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov şi premierul Boiko Borisov au vizitat în această după-amiază satul Katuniţa, scena conflictului dintre bulgari şi romi.

După ce au discutat cu localnicii,  cei doi au avertizat că nu trebuie „etnizată” campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi locale, subliniind că, dacă acest lucru se va întâmpla, nu va fi nimic bun.

Pârvanov a spus că din informaţiile pe care le are conflictul din Katuniţa nu este unul interetnic, ci unul legat de tensiunea existentă între localnici şi omul de afaceri Kiril Raşkov, care pretinde că este liderul romilor din întreaga Bulgarie. „O parte dintre mesajele care se aud în timpul unor astfel de acţiuni de protest sunt destul de radicale şi acest lucru nu poate să nu ne îngrijoreze”, a mai afirmat Pârvanov.
UPDATE 14.42 Tribunalul popular al romilor din Bulgaria, Kris Romani, a emis o "pedeapsă cu moartea" pentru Kiril Raşkov, numit şi Ţarul Kiro, aflat în centrul violenţelor interetnice din weekend, a declarat şeful instanţei supreme a romilor, Hristo Varbanov.

"Niciun rom nu îi va lua apărarea lui Raşkov", a spus Varbanov, citat de site-ul „Novinite”.

Un comitet de criză a fost înfiinţat la Plovdiv, pentru a preveni escaladarea conflictelor interetnice şi declanşarea unor noi incidente şi violenţe în zonă.
Preşedintele şi premierul caută soluţii
Primarul interimar al oraşului, Alexander Dolev, a anunţat, azi-dimineaţă, că decizia a fost luată în prezenţa preşedintelui bulgar Gheorghi Pârvanov, reprezentanţi ai administraţiei municipale, ai Direcţiei pentru Probleme Regionale din Ministerul de Interne, ai Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională şi ai Primăriei.
Comitetul va acţiona în coordonare cu diferite instituţii ale statului, luându-se măsuri concrete pentru a se preveni reluarea protestelor în cartierele de romi din Stolipinovo şi mahalaua Adzhissan.
Pârvanov nu a dorit să comenteze aceste evenimente, spunând că va face declaraţii după întrevederea cu premierul Boiko Borisov, care a sosit, de asemenea, la Plovdiv. Cei doi demnitari şi-au anulat întâlnirile de azi, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a situaţiei.
Prim-ministrul promite măsuri
"Impunitatea în Bulgaria nu va continua", spune premierul Boiko Borisov. El a vorbit, azi, într-un interviu pentru canalul de televiziune bTV, comentând tensiunile etnice. "Nu are importanţă dacă ne placem unii pe alţii, trebuie să trăim împreună, nu există alternativă", a spus premierul.
Borisov a anunţat că procurorul-şef, Boris Velchev, a ordonat verificarea proprietăţilor şi bunurilor bulibaşei din Katuniţa, Kiril Raşkov, în urmă cu 10 zile, înainte de izbucnirea violenţelor, dar nu a oferit mai multe detalii despre investigaţia respectivă, pentru că ar fi vorba despre "informaţii clasificate", legate de o posibilă taxă pentru crimă. Prim-ministrul a precizat doar că verificarea îi include pe Raşkov şi alţi 10 suspecţi.
"Ţarul Kiro nu va continua să trăiască în felul în care a făcut-o până acum, în ultimii 22 de ani. Nu pot sa dau mai multe detalii, pentru că există romi şi bulgari, musulmani şi creştini care fac lucruri permise legal, dar respinse din punct de vedere moral. Sunt foarte întristat de moartea celor doi băieţi", a precizat demnitarul.
Autorităţile, vinovate
Întrebat dacă pasivitatea autorităţilor a fost unul dintre motivele pentru care violenţele au escaladat, premierul a răspuns că atât Ministerul de Interne, cât şi Procuratura şi justiţia au o parte din vină, împreună cu toate autorităţile, care, pentru o lungă perioadă de timp au închis ochii când Ţarul Kiro a vândut ilegal alcool.
"Sunt convins că violenţele se vor opri aici. Iar în ce priveşte comentariile politice, dacă acesta este un mod de a câştiga alegerile…ne aşteaptă un viitor întunecat în Bulgaria. Avem foarte multe lucruri de făcut…Greşelile au început de pe vremea regimului socialist, când romii nu ar fi trebuit mutaţi în aceste ghetouri. Grupul lor reprezintă o mare problemă pentru stat, pentru că majoritatea dintre ei sunt şomeri şi sunt cetăţeni needucaţi", a mai spus Borisov.

Tensiuni mocnite
Mai mulţi localnici sunt citaţi de televiziunea bulgară spunând că vor protesta, în continuare, până când familia bulibaşei Kiril Raşkov, numit şi Ţarul Kiro va pleca din zonă şi legea va fi aplicată corect.
Tensiunile în întreaga regiune Plovdiv au escaladat după ce asociaţii lui Raşkov din cartierul Stolipinov au călcat cu maşina şi au omorât un băiat de 19 ani, Angel Petrov, din sat, vineri. Incidentul a izbucnit şi a condus la violenţe şi proteste, care au culminat, sâmbătă noaptea, cu atacuri asupra proprietăţilor lui Raşkov, violenţe care ar fi fost puse la cale de câteva sute de microbi;ti. 
Zi de doliu
Astăzi este o zi de doliu în sat. Angel a fost înmormântat, ieri, cu o mulţime de 2.000 de oameni care s-a adunat pentru a-şi lua rămas-bun de la tânarul decedat. Tatăl băiatului a insistat că fiul său a fost ucis din ordinul Ţarului Kiro.
Cu doar o zi înainte de incident, un mesaj de ameninţare a fost publicat pe contul de Facebook al unuia dintre nepoţii lui Raşkov: "Cel care îmi este duşman ar trebui să moară într-un accident de circulaţie!".
Pavel, de 16 ani, un prieten al lui Angel, va fi înmormântat azi. El a leşinat în timpul atacurilor asupra vilei lui Raşkov, vineri, apoi a murit la spital. Băiatul a suferit o operaţie de bypass în urmă cu câţiva ani.
În Katuniţa s-a adunat o mulţime de oameni, azi-noapte, dar tensiunile s-au mai calmat, localnicii, cu lumânări în mână, păstrând un moment de reculegere în memoria decedaţilor.
CITIŢI ŞI:

  • Plovdiv: Confruntări violente între romi şi bulgari. Cinci persoane au fost rănite

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6BgOAhy8PZ8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: