Telenovele: mari actori lângă iluştri anonimi

Telenovele: mari actori lângă iluştri anonimi

Noile producţii româneşti au o reţetă de succes: adună laolaltă actori consacraţi ai scenei, bombe sexy şi manelişti.

Actori mari ai teatrului şi filmului românesc părăsesc scena care i-a consacrat şi pe care au slujit-o zeci de ani, pentru a juca în telenovele. Majoritatea declară că nu interesul financiar este la mijloc, ci provocarea.

Marin Moraru, Olga Delia Mateescu, Tora Vasilescu, maestrul Gheorghe Dinică, George Mihăiţă, Oana Pellea sunt doar câteva exemple. Greii scenei româneşti au colegi de platou vedete mondene sau de televiziune, fără studii în ale actoriei, care compensează lipsurile printr-un aspect fizic plăcut.

Ritmul de producţie al telenovelor este „pe bandă“, iar uneori acest lucru se face în detrimentul calităţii. Primează comercialul. Actorii primesc însă onorarii mari, iar o zi de filmare echivalează cu cel puţin o lună de muncă la teatru.

Ne puteți urmări și pe Google News

NICOLETA LUCIU

Vedeta din „Inimă de ţigan“

Fosta Miss Playboy, Nicoleta Luciu, este o prezenţă constantă în telenovele. „Lacrimi de iubire“, „O iubire ca în filme“, „Inimă de ţigan“ sunt serialele în care ea a putut fi urmărită. „Cine îşi putea imagina vreodată că voi avea şansa să joc alături de aceşti profesionişti minunaţi? Eu, una, nici nu am îndrăznit să visez la asta... Rolul Rozei din «Inimă de ţigan» a însemnat maturizarea mea ca actriţă. De-a lungul timpului, rolurile au fost din ce în ce mai grele, m-am confruntat cu multe situaţii din ce în ce mai dificil de interpretat. Nu mi-a fost uşor să interpretez aceste scene, dar m-am străduit şi m-am gândit foarte mult la Roza. Cum ar fi dacă aş cunoaşte-o, ce aş întreba-o, de ce are anumite reacţii... Cred că abia atunci când am înţeles personajul am început să joc cu adevărat şi să am şi credibilitate“, a declarat Luciu într-un interviu EVZ. Onorariul sexsimbolului a fost de 10.000 de euro la început, ajungând până la 18.000-20.000 pentru ultimul său rol, cel al Rozei din „Inimă de ţigan“. 

  OLGA DELIA MATEESCU

Satisfăcută de „Secretele Mariei“ Olga Delia Mateescu, care la doar un an după absolvirea Academiei de Teatru şi Film în 1973 a debutat în comedia „Tată de duminică“ - alături de actori ca Amza Pellea, Radu Beligan şi Gina Patrichi a recunoscut că, deşi privea cu superficialitate telenovelele, apariţia sa în „Secretele Mariei“ i-a adus foarte multe satisfacţii. „A fost o experienţă inedită. În ciuda prejudecăţilor existente, un rol într-o telenovelă este o provocare. Ca actor, eşti nevoit să menţii un personaj pe parcursul a peste 100 de episoade. De asemenea, este necesară multă improvizaţie. Actriţa a ţinut să precizeze că, deşi recompensa materială a fost satisfăcătoare (potrivit surselor EVZ, 2.500 de euro pentru primele 60 de episoade, apoi suma s-a triplat), pentru ea determinant a fost rolul. GHEORGHE DINICĂ Onorariu de 20.000 de euro Maestrul Gheorghe Dinică s-a alăturat clanului de ţigani de la Acasă TV. Potrivit surselor EVZ, actorul a fost destul de greu de convins să accepte rolul din „Inimă de ţigan“, însă prestaţia sa a fost răsplătită cu un onorariu de 20.000 de euro lunar. „Străinul“, „Sentinţa“, „Cu mâinile curate“, „Evadarea“, „Cuibul de viespi“ sunt doar câteva din filmele în care Dinică a jucat de-a lungul vremii. OANA PELLEA „E datoria mea faţă de mine“ În telenovele a putut fi urmărită şi Oana Pellea. Actriţa consideră că principiul conform căruia este o ruşine să joci într-o telenovelă „este un punct de vedere foarte provincial. Mi s-a reproşat că, de la roluri de regine, eu am trecut la roluri de cerşetoare, de ţigancă sau la a juca în serialul «Cu un pas înainte». Asta-i menirea unui actor. E datoria mea faţă de mine. A juca personaje cât mai variate. Cei mai mari actori din lumea asta au trecut prin şcoala televiziunii. Omul sfinţeşte locul“, declara Pellea pentru EVZ în urmă cu două săptămâni. FLORIN PIERSIC „Mărgelatul“ a ajuns în „Lacrimi de iubire“ Florin Piersic a putut fi urmărit în telenovela de la Acasă TV, „Lacrimi de iubire“, unde a acceptat un rol, după cum spunea la acel moment, din curiozitate. „Dar, la urma urmei, de ce n-aş fi fost curios, chiar tentat să interpretez un rol în această telenovelă care mi-a dat ocazia să intru din nou pe platourile de filmare, locul unde m-am simţit atât de bine în cele patruzeci şi şase de apariţii în filme româneşti?“ TORA VASILESCU

De la roluri memorabile, în „Numai iubirea“

Actriţa cunoscută datorită rolurilor memorabile din filmele „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Occident“,“ De ce trag clopotele, Mitică?“ şi „Chira Chiralina“ a jucat, în ultimii ani, în telenovelele „Daria, iubirea mea“, „Păcatele Evei“ şi „Numai iubirea“ . În aceste seriale, actriţa a jucat alături de Lili Sandu, Oana Zăvoranu, Adela Popescu şi Răzvan Fodor, „vedete“ care nu au alt merit decât o mediatizare excesivă. Căutând o explicaţie pentru pasiunea actriţei Tora Vasilescu pentru telenovele, am contactat-o telefonic, însă nici ea nu a putut să ne povestească mare lucru din cauza aceluiaşi contract de exclusivitate pe care îl semnase şi Marin Moraru. Tora Vasilescu ne-a făcut însă legătura cu PR-ul postului, respectiv Mihaela Pintilie, care a refuzat să ne ofere informaţii. MARIA DINULESCU „Nu aveam ce să mănânc“

Maria Dinulescu este una dintre actriţele care a jucat în serialele „Păcatele Evei“ şi „Vocea inimii“, pentru cea din urmă primind un onorariu de 10.000-12.000 de euro pe lună. Ea recunoaşte că televiziunea i-a oferit notorietate şi bani, pentru că „în televiziune se câştigă cel mai bine“. Dinulescu spune că încă mai sunt oameni care te judecă dacă joci în producţii cu scenarii mai slabe, însă în televiziune nu există timp: „Au existat oameni care au avut o atitudine schimbată în acea perioadă. Nu o să uit niciodată că nu m-au susţinut atunci când eu aveam nevoie, pentru că nu aveam ce să mănânc şi trebuia să fac acel lucru“.

LIVIU VÅRCIU Manelistul norocos Alături de actori ca Emil Hossu, George Mihăiţă şi Olga Delia Mateescu, în serialul „Secretele Mariei“ şi-a făcut debutul ca actor Liviu Vârciu, cunoscut ca fost solist al trupei de manele L.A. Debutantul în vârstă de 27 de ani s-a declarat „norocos“ că a avut şansa să lucreze alături de mari actori. „Neavând şcoala de actorie, m-am simţit intimidat de colegii de platou, însă ei m-au învăţat tot ce trebuia să ştiu“.   GEORGE MIHĂIŢĂ

„Îi înţeleg, e nevoie de bani“ Rolurile din telenovele nu l-au ocolit nici pe directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă. El a jucat, pentru o scurtă perioadă de timp, în producţia lui Valeriu Lazarov, „Secretul Mariei“, alături de nume precum Liviu (fost L.A.), Anemona Niculescu (fostă A.S.I.A.), Mircea Radu (Antena 1) sau Alina Profir (Euforia TV). Într-un interviu acordat EVZ, George Mihăiţă spune că a mai primit oferte, dar le-a refuzat: „Am alte proiecte mai solide, prin care pot să arăt ce ştiu eu să fac mai bine. Sunt de acord cu actorii care joacă în telenovele, îi înţeleg, e nevoie de bani, dar când ai posibilitatea să alegi ceva mai bun e şi mai bine“. MARIN MORARU De la „Haiducii“ la „Inimă de ţigan“ Actorul în vârstă de 71 de ani este celebru pentru rolurile din „Haiducii“, „Un comisar acuză“ şi, mai nou, în drama de război „Amen“ a regizorului grec Costa Gavras. Marin Moraru a jucat recent într-un rol secundar în telenovela „Inimă de ţigan“, alături de surorile Nicoleta şi Iuliana Luciu, cântăreţul Lucian Viziru şi debutantele Andreea Pătraşcu şi Doiniţa Oancea. Contactat telefonic, Marin Moraru a declarat din însorita Portugalie, unde se afla în vacanţă cu soţia sa, că deşi i-ar face mare plăcere să ne povestească experienţa de la filmări, nu poate din cauza contractului de exclusivitate semnat. OANA ZĂVORANU 12.000 de euro pentru „talentul nativ“

Oana Zăvoranu îşi aduce aminte cu nostalgie de perioada când era protagonistă în telenovele. „A fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele când mi-am descoperit adevărata vocaţie: actoria“. Zăvoranu a jucat alături de Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Claudiu Bleonţ în „Păcatele Evei“, şi alături de Tora Vasilescu, Sebastian Papaiani şi Iurie Darie în „Numai iubirea“, cei care au consiliat-o şi care i-au spus că are un talent nativ pentru actorie. Oana Zăvoranu consideră că indiferent ce joci, o piesă de teatru sau un serial TV, tot actorie se numeşte. „Cine priveşte cu superioritate telenovela o face din invidie“, susţine ea, care ţine să sublinieze că joacă din pasiune, pentru că remuneraţia pe care a primit-o a fost mică, adică în jur de 12.000 de euro, conform surselor EVZ.