Iar, noua taxă va fi achitată de cumpărătorul mașinii, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely.
”Taxa de primă înmatriculare va fi valabilă pentru toate maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a plătit taxa. Taxa este valabilă atât pentru maşinile din import, cât şi pentru cele autohtone”, a afirmat Borbely.
Potrivit biroului de presă al Ministerului Mediului, taxa auto trebuie plătită de către cumpărător, aşa cum prevede ordonanța de urgență 50/2008, modificată în decembrie 2010.
Coaliţia de guvernare a aprobat, în data de 30 mai, în şedinţă, extinderea taxei auto şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, la vânzarea acestora, urmând ca Guvernul să decidă modificarea în şedinţa de miercuri.
În şedinţa de guvern de săptămâna trecută, ministrul Mediului a propus reducerea cu 20-30% a taxei de primă înmatriculare.
Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are în vedere posibilitatea modificării ariei de aplicare a taxei, precum şi a algoritmului de calcul al acesteia, în urma unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
În urmă cu o lună, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa pe poluare instituită prin reglementarea română şi care se aplică vehiculelor la prima înmatriculare contravine dreptului comunitar.
Ministerul Mediului a susţinut, însă, că hotărârea instanţei europene nu se pronunţă asupra legalităţii întregului act normativ, ci dă numai o interpretare a unor prevederi.